Ενημερωτικό δελτίο (30/1/2017)

enimerotiko-deltio

 

Για τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη (σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού) 

Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει δύο φορές τη μέρα ότι είναι «έτοιμος». Το κάνει είτε για να επαναβεβαιώσει τα διαπιστευτήρια υποταγής του στους θεσμούς, ότι δηλαδή ο ίδιος θα υλοποιήσει τα πάντα «και ακόμα περισσότερα», όπως έχει δηλώσει, είτε για να πείσει τον εαυτό του.

Ωστόσο, αντί να ποντάρει για ακόμα μία φορά στην καταστροφή και να υπεκφεύγει, αφού ομολογεί ότι «σημασία έχει σήμερα να βρεθεί λύση», καλό θα είναι επιτέλους να πάρει ξεκάθαρη θέση: Καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τα παράλογα μέτρα ύψους 4,5 δις. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος; Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για την απόφαση του Αρείου Πάγου (σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού) 

Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.

Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην  χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.

Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές. 

Για την κατάσταση στην Υγεία (σημεία από τη συνέντευξη του Αν. Ξανθού) 

– Η παρέμβαση για την προστασία των ανασφάλιστων ήταν μία τομή, καθώς στις αρχές του 2015 περίπου 3 εκατ. άτομα δεν είχαν θεσμικά καμία κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο ΕΣΥ και τα Ταμεία. Με το νόμο 4368 έγινε μία πολύ μετρήσιμη παρέμβαση στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς προσέφερε σε 2,5 εκατ. Έλληνες τη δυνατότητα μόνο με τον ΑΜΚΑ να έχουν πρόσβαση δωρεάν σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας, δωρεάν εξετάσεις και να συνταγογραφούν φάρμακα.

Ειδικά για 767.000 από αυτούς, περίπου το ένα τρίτο των ανασφάλιστων, προβλέφθηκε μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, καθώς εισοδηματικά βρίσκονται στο όριο της ακραίας φτώχειας.

– Το πεδίο στο οποίο πρέπει να γίνει μία ισχυρή μεταρρυθμιστική τομή είναι το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, πεδίο που για δεκαετίες είχε αφεθεί εκτός συστήματος δημόσιας υγείας.

– Θα φτιαχτούν Τοπικές Μονάδες Υγείας, αποκεντρωμένες δημόσιες δομές με συγκεκριμένο πληθυσμό που θα στελεχώνονται από οικογενειακούς γιατρούς (γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδίατρους) και από Διεπιστημονική Ομάδα Υγείας που έχει νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό, επισκέπτη υγείας.

– Ο σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση της οργάνωσής τους το α΄ εξάμηνο και το β΄ εξάμηνο να ξεκινήσει η λειτουργία 240 δομών σε 60 αστικά κέντρα της χώρας με πάνω από 3.000 εργαζόμενους. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για το περιουσιολόγιο (δήλωση της Κ. Παπανάτσιου)

Με αφορμή δημοσιεύματα των ΜΜΕ σχετικά με το περιουσιολόγιο που αναφέρονται σε απάντηση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου σε κοινοβουλευτική ερώτηση, διευκρινίζουμε τα εξής:

  • Η απάντηση δόθηκε, ως προσήκει, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα το ν. 3842/2010 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4141/2013, ο οποίος προβλέπει ότι στο περιουσιολόγιο «δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953 (Α΄ 317) και του ν. 27/1975 (Α΄ 77)».
  • Οι πληροφορίες για τις καταθέσεις και άλλα επενδυτικά προϊόντα που κατέχουν οι φορολογούμενοι είναι ούτως ή άλλως διαθέσιμες στις φορολογικές αρχές.
  • Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στο περιουσιολόγιο θα καταγράφεται το σύνολο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων.
  • Για το σκοπό αυτό θα αναληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να συμπληρωθεί και να τροποποιηθεί κατάλληλα ο ν. 3842/2010.
  • Το περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί κατ’ αρχήν για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των φορολογούμενων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
  • Το υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου.

Ενισχύσεις 7,9 εκατ. ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών) 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε τις παρακάτω επιχορηγήσεις ύψους 7.920.982,55 ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αυτών των οργανισμών προς τρίτους, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών «Επιχορηγήσεις εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΕΣ – κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων» που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για τους δασικούς χάρτες (σημεία από δήλωση του Γ. Σταθάκη)

-Οι δασικοί χάρτες δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη, αλλά ποιες περιοχές είναι δάση. Είναι συνταγματικά δίκαιο να αποκαλυφθούν οι παράνομες εκχερσώσεις και να αποδοθεί στους πολίτες γη που είχε καταληφθεί χωρίς άδεια.

-Τα τέλη των αντιρρήσεων είναι μειωμένα κατά 10%. Ωστόσο, εξετάζεται από το ΥΠΕΝ δημιουργία κλίμακας μεταξύ των 135-450 ευρώ, που θα μειώσει το κόστος αντίρρησης. Προβλέπονται, επίσης, πέντε περιπτώσεις για ατελή υποβολή αντίρρησης: Για περιοχές που συμπεριλήφθηκαν στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων ή των οικιστικών πυκνώσεων, για όσες φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό, για αυτές που φαίνονται είτε το 1945 είτε τώρα ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό, για περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού και για εκείνες με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού.

-Τα έσοδα από τα τέλη αντιρρήσεων θα χρηματοδοτήσουν τη σύνταξη δασικών χαρτών στην υπόλοιπη χώρα.

-Δεν εξετάζεται παράταση των προθεσμιών για την υποβολή αντιρρήσεων.

-Δεν χρειάζονται μεσάζοντες για την υποβολή αντιρρήσεων.

-Για τις περιπτώσεις λαθών στο δασικό χάρτη εξετάζεται η δυνατότητα επιστροφής των ποσών που απαιτούνται για την υποβολή αντιρρήσεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s