Αλ. Τσίπρας: Θέμα τιμής για τη δημοκρατία η υπεράσπιση της διαφάνειας – Θα φθάσουμε μέχρι τέλους, με όποιο κόστος

Κατερίνα Κανάκη (stokokkino.gr)

«Μέχρι τώρα είχα την αίσθηση ότι είστε κήρυκας θαλασσοδανείων. Σήμερα διαπίστωσα ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας κ. Μητσοτάκη», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

.

«Δεν είναι

«Αναπαράγετε αμάσητη την προπαγάνδα όσων πιέζουν τη χώρα με παράλογες απαιτήσεις», ανέφερε  απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δείξει ότι έχει στοιχειώδη αίσθηση του κοινωνικού συμφέροντος. «Δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα, εσείς δείχνετε με την στάση σας την προθυμία σας να δώσετε ότι ζητούν. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γυρίσετε στη εξουσία», προσθεσε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Η αξιολόγηση δεν κλείνει λόγω των προληπτικών μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Μας ζητάτε να τα δεχθούμε; Αναπαράγετε τα επιχειρήματα των ακραίων κύκλων. Είναι αναγκαία τα προληπτικά μέτρα; Απαντήστε μας» ανέφερε.

«Μέσα σε ενάμιση χρόνο στήσαμε την οικονομία ξανά στα πόδια της, μειώσαμε την ανεργία τέσσερις μονάδες, επανεκκινήσαμε τα μεγάλα έργα. Απέναντι στους παραλογισμούς του ΔΝΤ τους οποίους ως ουρά ακολουθείτε έχουμε ως σύμμαχό μας τους αριθμούς. Το πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται πως θα υπερβεί το 2%. Αυτή η πραγματικότητα που οδηγεί στο κενό το επιχείρημά σας περί αναξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε, «Είστε πρόθυμοι να δεχθείτε ακραία λιτότητα όπως κάνατε και παλιά. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γυρίσετε στην  εξουσία για να λεηλατήσετε ξανά τη χώρα. Εκφράζετε με κάθε ευκαιρία τη συμπάθειά σας προς τους δανειστές σας. Ούτε μια λέξη δεν λέτε για να στηρίξετε τη χώρα. Τόσο τυφλωμένοι είστε για να γυρίσετε στις καρέκλες της εξουσίας».

«Όμως η Ελλάδα θα πετύχει. Η αξιολόγηση θα κλείσει. Η συντριπτική πλειοψηφία της Ευρώπης αναγνωρίζει τις θυσίες του λαού και ζητά άμεση λύση στο πρόβλημά μας.

Αυτά που ζητάει το ΔΝΤ είναι πέρα και έξω από κάθε δημοκρατική και συνταγματική αξία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση είναι ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα, κ. Μητσοτάκη, είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα κλείσουμε την αξιολόγηση. Θα κλείσουμε το φαύλο κύκλο των μνημονίων και της επιτροπείας. Ο λαός θα μας κρίνει όλους στην ώρα του το Φθινόπωρο του 2019» δήλωσε.

Αναφορικά με τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ανέφερε πως είναι η πρώτη κυβέρνηση που αποφάσισε να μη συμβιβαστεί και να συγκρουστεί. «Για πρώτη φορά ερευνάται η διαπλοκή», όπως είπε.

«Η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο αρρωστημένη φαντασία, είπε, τονίζοντας πως το σύστημα αυτό της διαπλοκής λεηλάτησε την πραγματική οικονομία και οδήγησε τη χώρα στην κρίση.

Η δικαιοσύνη θα έχει στα χέρια της στοιχεία, αυτή είναι που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων» σημείωσε.

Είστε υπόλογοι για το τρίγωνο της διαπλοκής

«Τα ΜΜΕ συνολικά χρωστάνε 1,3 δις, το μεγαλύτερο μέρος είναι δανεικά κι αγύριστα. Δάνεια με αέρα χωρίς εγγυήσεις. Τα χρήματα πήγαν σε βίλες, σε θέρετρα, σε κόττερα και σε φορολογικούς παραδείσους.

Οι τράπεζες δανείζονταν χρεοκοπημένα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο λαός πλήρωσε 30 δις για τις τράπεζες για να τις ανακεφαλαιοποιήσει 2 φορές.

Το να δίνει η τράπεζα χρήματα γνωρίζοντας πως θα τα χάσει είναι μια παράνομη συνδιαλλαγή η οποία κάτι εξαγόραζε» διαπίστωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Η φούσκα έχει σκάσει και πολλοί εκδοτικοί όμιλοι είναι στο χείλος του γκρεμού, είπε αναφερόμενος στην κρίση του Τύπου, τονίζοντας ωστόσο πως «τα μεγάλα αφεντικά έχουν εξασφαλίσει χρήματα για 10 ζωές, ενώ οι απλοί εργαζόμενοι θα ψάχνουν δουλειά για να ζήσουν με 150 ευρώ»

Αναφορικά με τα δάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είπε πως τα δύο κόμματα χρωστούν 420 εκατ στις τράπεζες και κάνουν σαν να μη τρέχει τίποτα. «Το ποσό αυτό είναι μονάχα αυτά που έφαγαν από τις τράπεζες και σε συνεννόηση μαζί τους. Υπάρχει και η Siemens, τα εξοπλιστικά και η Novartis φυσικά που θα δούμε τι θα βγάλει».

«Και έχετε το θράσος να μας μιλάτε για την Αυγή. Δεν παίζεστε. Αδιανόητοι είστε πια», είπε αυστηρά ο πρωθυπουργός.

Τα χρήματα αυτά δόθηκαν με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, εξήγησε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως οι τράπεζες «άνοιγαν τα συρτάρια και έδιναν χρήματα ακόμη και τα χρόνια της κρίσης».

«Είχατε κούτελο κύριε Μητσοτάκη, όπως λέει ο λαός και παίρνατε τα δάνεια χωρίς εγγυήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Τι τα κάνατε;», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τα δυο κόμματα.

Αναφερόμενος στο περίφημο τρίγωνο της διαπλοκής, εξήγησε πως η «ομερτά» πλέον έχει τελειώσει. «Τα συνεταιράκια έχουν αρχίσει και μιλάνε πλέον», όπως είπε. «Οι πρώτοι ωφελημένοι από τη διαπλοκή ήσασταν εσείς. Είχατε άφθονο χρήμα για εκστρατείες, δημοσκοπήσεις και μετακινήσεις ψηφοφόρων. Είχατε εξασφαλίσει ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα δάνεια των δύο κομμάτων είναι όχι μόνο ένα κανόνι 420 εκατομμυρίων, αλλά και μια συνειδητή και κακόβουλη κακοπιστία, εξήγησε. «Δυσφημείτε στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία».

Η κρίση στον Τύπο είναι τα απόνερα της πολιτικής κρίσης είπε αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΔΟΛ υπογραμμίζοντας πως «θα ήταν θετική εξέλιξη να υπάρξει καινούργιος ιδιοκτήτης και ρύθμιση των χρεών. Σας κάλεσα να βρούμε λύση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας και αρνηθήκατε. Δημιουργείτε την εντύπωση ότι προτιμάτε να κλείσει το συγκρότημα παρά να βρεθεί νέος ιδιοκτήτης που δεν θα μας τεμαχίζει κάθε μέρα και δεν θα ζητά από τους δανειστές να σκληρύνουν τη στάση τους. Θέλω εκ νέου να σας καλέσω αν έχετε κάποια λύση να την προτείνετε», είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Η πραγματική δύναμη των μέσων δεν είναι αυτά που αποκαλύπτουν αλλά αυτά που κρύβουν και τα προηγούμενα χρόνια σας έκαναν συνεχώς πλάτες, υποστήριξε. «Αν είχατε υποστεί έστω και στο ένα δέκατο την εκστρατεία αποδόμησης που έχει υποστεί αυτή η κυβέρνηση, δεν θα είχατε μείνει σαράντα χρόνια αλλά ούτε σαράντα μέρες στην εξουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Προνομιακά δε θα ενεργήσουμε για κανέναν. Κάθε επιχείρηση που κινδυνεύει για πτώχευση είναι για εμάς η ίδια», είπε τέλος, αναφορικά με την κρίση στο ΔΟΛ, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να προτείνει κάποια λύση αν θέλει.

Αναφορικά με το πόρισμα Καλούδη, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η ΝΔ πέρασε το 2013 μια τροπολογία που «έδινε ασυλία στους τραπεζίτες για τα εκατομμύρια που σας είχαν δώσει. Περάσατε την τροπολογία γιατί αν δεν βρίσκατε τρόπο να εξουδετερώσετε το πόρισμα Καλούδη, κινδυνεύατε με ηθική αυτουργία», όπως είπε.

Σχετικά με τον Κήρυκα Χανίων, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως είναι «κληρονόμος της διαπλοκής και με το βούλα της εξεταστικής Επιτροπής».  Υποστήριξε πως ο αρχηγός της ΝΔ δεν έδωσε στη τράπεζα ούτε μισό ευρώ για 11 χρόνια. «Και δεν σας ενόχλησε κανείς. Καμία εισπρακτική εταιρεία δεν σας πήρε τηλέφωνο, όπως όλον τον  υπόλοιπο λαό που χρωστάει σε τράπεζα», είπε.

«Μετά από 11 χρόνια και υπό την πίεση της εξεταστικής επιτροπής, τελικά η τράπεζα βρήκε το τηλέφωνό σας, αλλά και τότε προβήκατε σε μια σκανδαλώδη ρύθμιση μπαλόνι», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Όλα θα βγουν στο φως. Με τη διαπλοκή δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε, η συνέχεια είναι στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης. Τώρα ξεκινάμε. Είναι θέμα τιμής για τη δημοκρατία η υπεράσπιση της διαφάνειας. Θα φθάσουμε μέχρι τέλους και με όποιο κόστος», είπε ολοκληρώνοντας ο Αλέξης Τσίπρας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s