Αμφισβητεί την τήρηση της σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός το ΥΠΕΝ προσφεύγοντας στην Διαιτησία

Σταυρούλα Πουλημένη (stokokkino.gr)

Στην διαιτησία πρόκειται να προσφύγει το Ελληνικό Δημόσιο το επόμενο διάστημα, σύμφωνα πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την παραβίαση της σύμβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. 

Η εταιρεία έχει ενημερωθεί για την πρόθεση του Υπουργείου από τον Υπουργό Γ. Σταθάκη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του  διευθύνοντα συμβούλου της Eldorado Gold, Paul Wright πριν από λίγες μέρες στο ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προσφυγή στην Διαιτησία από το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει ως θέμα την παραβίαση της σύμβασης της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός με το Δημόσιο με σημαντικότερο επίδικο την μεταλλουργία και την μέθοδο flash smelting.
Με απόφαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη έχει εξάλλου ήδη απορριφθεί η τεχνική μελέτη για τη μονάδα μεταλλουργίας flash smelting αλλά και η αίτηση θεραπείας που υπέβαλε η εταιρία στη συνέχεια ενώ πριν λίγες μέρες η εταιρεία παραδέχτηκε ότι έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απόφασης.
Η μεταλλουργία αφορά την δυνατότητα της εταιρείας να παράγει καθαρά μέταλλα και να φορολογείται τηρώντας τον βασικό όρο για τον οποίο της δόθηκε η άδεια. Στην επιστροφή της τεχνικής μελέτης για την μεταλλουργία οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν εντοπίσει πλήθος ανακριβειών που έχουν να κάνουν τόσο με την διαδικασία του flash smelting για το οποίο η εταιρεία ισχυριζόταν ανεπιτυχώς ότι είναι εφαρμόσιμη και την υποσχόμενη από την εταιρεία παραγωγή καθαρού μετάλλου όσο και με  την αντιμετώπιση της διαχείρισης των αποβλήτων (πολλών από αυτών τοξικών) που θα παράγονται.
Από το σκεπτικό της απόφασης της Διαιτησίας προκύπτουν δύο δυνατότητες για το Δημόσιο, να ακυρώσει την σύμβαση χωρίς την υποχρέωση να πληρώνει ρήτρες, ή να προχωρήσει σε ριζική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της.
Σύμφωνα, επίσης, με πηγές από το Υπουργείου, η Διαιτησία δεν είναι υποχρεωμένη να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή της εταιρείας για την οποία δεν έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος.
Πιέσεις σε ευρωβουλευτές από την Ελληνικός Χρυσός
Στο μεταξύ η Ελληνικός Χρυσός μέσω του διευθύνοντα συμβούλου της, Μ. Θεοδωρακόπουλου, απειλεί με επιστολή της τους έλληνες ευρωβουλευτές που τοποθετήθηκαν κατά του εγκλήματος που συντελείται στις Σκουριές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και σε τοποθετήσεις τους στον Τύπο επιφυλασσόμενη «για τα νόμιμα δικαιώματα της σχετικά με την σοβαρή ζημιά στην φήμη της εταιρείας».
«Τέτοιες δηλώσεις προκαλούν παντελώς αναιτιολόγητα και άδικα σοβαρή ζημιά στη φήμη της εταιρείας μας και την εικόνα της χώρας, την στιγμή μάλιστα που η προσέλκυση επενδύσεων είναι μείζον ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει στην επιστολή της η Ελληνικός Χρυσός με τους ευρωβουλευτές να απαντούν ακαριαία σχετικά με την προσπάθεια  ποινικοποίησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών και στην Ντίνα Δασκαλοπούλου η Κωνσταντίνα Κούνεβα τονίζει ότι : «Πώς είναι δυνατό οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επικρινόμαστε επειδή ασκούμε τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα; Από πού κι ως πού η φήμη της εταιρείας ταυτίζεται με την εικόνα της χώρας και το γενικό καλό; Ποιες είναι οι απόψεις που έβλαψαν και βλάπτουν τη χώρα; Η προστασία του περιβάλλοντος και η τήρηση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας; Γιατί αυτά προβάλαμε και ζητήσαμε οι πέντε ευρωβουλευτές που υποστηρίξαμε τις αναφορές κατά της εξόρυξης. Φυσικά και θέλουμε ενημέρωση από όλες τις πλευρές, αλλά δεν θα μας υποδείξει η εταιρεία το πώς θα κάνουμε το κοινοβουλευτικό μας έργο».
Άμεση ήταν και η απάντηση της Σοφίας Σακοράφα η οποία σε δήλωσή της σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Κράτος εν κράτει  η «Ελληνικός Χρυσός» αφού αφενός ταυτίζει τη φήμη της εταιρείας με το γενικό καλό της χώρας, αφετέρου  ποινικοποιεί την ελευθερία της γνώμης ενός αιρετού μέλους του ευρωκοινοβουλίου»
Να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή Αναφορών πριν μία εβδομάδα και με αφορμή δύο αναφορές ενός Έλληνα και ενός Ισπανού πολίτη, υπέρ των οποίων τάχθηκαν και οι πέντε ευρωβουλευτές που συμμετείχαν σε αυτήν, (Κ. Κούνεβα, Σ. Σακοράφα, Ν. Μαριάς, Σ. Ζαριανόπουλος και Ν. Χουντής) αποφάσισε να γίνει σε βάθος έρευνα την κοινωνικοοικονομικής και περιβαλλοντικής καταστροφής στην ΒΑ Χαλκιδική και με επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία της ελληνικής κυβέρνησης και τον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής να  ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις θέσεις τους και για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s