Δ. Τζανακόπουλος: Τα παράλογα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ καθυστερούν το κλείσιμο της αξιολόγησης

«Η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης μέχρι το τέλος του μήνα και να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση εντός του Μαρτίου και φαίνεται ότι αυτός είναι και ο πολιτικός συσχετισμός που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σιγά-σιγά στην Ευρώπη», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με την ‘Α. Μέρκελ και τον Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε πως το κλίμα που διαμορφώθηκε στη Μάλτα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που επιχείρησε να βγάλει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ με τη δήλωση του: «Και στη συνάντηση με την Καγκελάριο και με τον κ. Γιούνκερ, η λογική όλων φαίνεται να είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουν όλες οι πλευρές ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να μειωθεί το χάσμα που χωρίζει το ΔΝΤ και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό που συμφωνήθηκε ήταν η ανάγκη όλες οι πλευρές να κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε το συντομότερο δυνατό και αν αυτό είναι εφικτό ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο».
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης και βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύει και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να έχουμε θετικές εξελίξεις είναι η 20η Φεβρουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup. Η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, είπε, είναι να ολοκληρώσουμε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες ώστε στο ΔΣ της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε το 2015, δεν υπάρχει βούληση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από κανέναν στην Ευρώπη «διότι όσο και αν βγαίνουν διάφοροι και απειλούν εμμέσως και λένε ότι δεν τους νοιάζει να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο, θα είναι εξαιρετικά προβληματικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης μια αναζωπύρωση και μάλιστα τεχνητού χαρακτήρα, της ελληνικής κρίσης».
Ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε -επαναλαμβάνοντας την επιχειρηματολογία με την οποία η κυβέρνηση έχει αποδομήσει το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg- ότι στα ζητήματα της εφαρμογής του προγράμματος η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καθυστερήσει αλλά είναι και μπροστά από το χρονοδιάγραμμα και πως ο λόγος της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης δεν είναι τα τρία θέματα- «αγκάθια» που απομένουν, αλλά τα παράλογα μέτρα ύψους 4,5 δισ που απαιτεί το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Η κύρια, αν όχι η αποκλειστική, ευθύνη για την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης ανήκει στο ΔΝΤ. Χαρακτήρισε «απολύτως εκτός πραγματικότητας» την όλη σχετική ανάλυση της ΝΔ και τόνισε πως είναι σημαντικό να σταματήσει να κρύβεται και να επαναλαμβάνει διαρκώς τις αιτιάσεις του ΔΝΤ.
Εξήγησε αναλυτικά ότι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν οι καθυστερήσεις είναι γιατί η ελληνική πλευρά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν δέχονται τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2019, δηλαδή δεν αναγνωρίζουν ότι θα παρουσιαστεί δημοσιονομικό κενό της τάξης των 4,5 δισ. Σε αυτό το πλαίσιο διέψευσε τη φημολογία περί αποδοχής εκ μέρους της κυβέρνησης μείωσης του αφορολόγητου, σημειώνοντας ότι σε τίποτα δεν έχουμε καταλήξει ή προσυμφωνήσει όπως θέλει να λέει η ΝΔ, σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ. «Τίποτα δεν έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, σε τίποτα δεν έχει αλλάξει η θέση μας ότι αυτά που αιτείται το ΔΝΤ αποτελούν παραλογισμούς», υπογράμμισε.
Αντίθετα, είπε, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας που αναγνωρίζεται και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που παρουσιάζει το ΔΝΤ. Επισήμανε ότι οι στόχοι των αρχικών προβλέψεων για 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ, και φαίνεται να γράφεται υπεραπόδοση των εσόδων της τάξης του 1,5%. Αυτό, σημείωσε, «αναδιαμορφώνει τη βάση των υπολογισμών που πρέπει να κάνουν και οι θεσμών και το ΔΝΤ για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε ποια θα είναι τα δημοσιονομικά κενά, αν υπάρχουν, γιατί εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχουν». Διότι, όπως εξήγησε, «με τα μέτρα που είχαμε πάρει για το 2016 οι θεσμοί υπολόγιζαν ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% και έχουμε 2%. ‘Αρα Αυτό αναδιαμορφώνει τη βάση πάνω στην οποία γίνονται οι υπολογισμοί». Υπογράμμισε πως συνεπώς το ότι το ΔΝΤ ζητά 4,5 δισ μέτρα συγκροτεί και τον παραλογισμό του. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση όπου προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ ως προς τη βάση υπολογισμού.
Ερωτηθείς για τον «κόφτη», ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι σε κάθε περίπτωση σε αυτό που έχει επιμείνει η κυβέρνηση είναι ότι μπορεί να συζητήσει, εφόσον βρεθεί μια συνολική συμφωνία, έναν μηχανισμό εγγυήσεων, τον περίφημο δημοσιονομικό διορθωτή, ο οποίος, όπως σημείωσε, «ούτως ή άλλως δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να εφαρμοστεί γιατί χωρίς να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016 καταφέραμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Αυτό μεταφέρεται την επόμενη χρονιά και ξεκινάμε από κει». Μ’ αυτή την έννοια, τόνισε, δεν υπάρχει καμία περίπτωση εφαρμογής διαδικασίας αυτόματης διόρθωσης ούτε το 2018 ούτε το 2019.
Στο ερώτημα εάν θα διευκόλυνε την κυβέρνηση να ψηφίσει κάποια προληπτικά μέτρα για το 2019 και 2020, αν η άλλη πλευρά δώσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως: όχι από μόνα τους τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν αρκούν, χρειάζεται μια συνολική συμφωνία την οποία θα πρέπει να μελετήσουμε να δούμε αν είναι κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά ανεκτή.

Αναφορικά με τη συζήτηση περί Grexit και ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις, μεταξύ άλλων, των Ν. Φίλη και Ν. Ξυδάκη, τόνισε ότι είναι απολύτως ευθύς όταν λέει ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός από τη μεριά της κυβέρνησης και πως το μόνο σενάριο που δουλεύουμε είναι της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης.

Σημείωσε πως αυτό που λένε και τα δυο στελέχη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό: ότι η στάση του ΔΝΤ δημιουργεί κινδύνους για την Ευρώπη, γιατί έρχεται και προστίθεται σε ένα συνολικό ρεύμα ευρωσκεπτικισμού που αναπτύσσεται στην Ευρώπη. Είναι κοινωνικού χαρακτήρα και όχι προαναγγελίες πολιτικών, πρόσθεσε. Κληθείς να σχολιάσει την παρατήρηση ότι αυτά τα σχόλια γίνονται μεσούσης της διαπραγμάτευσης, είπε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε ένα κοινωνικό πεδίο, το οποίο είναι ένα πεδίο αμφισβήτησης των θεμελίων της ΕΕ, όχι στην Ελλάδα, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία έρχονται και τοποθετούνται, επισήμανε. Συμπλήρωσε ότι ο κ. Ξυδάκης ξεκαθάρισε απολύτως τη θέση του, λέγοντας ότι ποτέ δεν υποστήριξε αυτό το σενάριο και ότι είναι καταστροφικό.

«Το σχόλιο τους ήταν ότι όλες αυτές οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση αλλά και άλλα κράτη, αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες στα ίδια τα θεμέλια της Ευρωζώνης», συνέχισε και τόνισε: «Σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι προαναγγελία οποιουδήποτε στρατηγικού σχεδιασμού τέτοιου χαρακτήρα από τη μεριά της κυβέρνησης».
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s