Ασπίδα για ανέργους άνω των 50 με το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Μόνιμη απασχόληση για 12 ή 24 μήνες, με δυνατότητα συνέχισης της εργασίας ή διαφορετικά εξασφάλιση πρόσβασης στα επιδόματα ανεργίας, προσφέρει το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους άνω των 50, για το οποίο μίλησε η διοικήτρια του Οργανισμού Μ. Καραμεσίνη Στο Κόκκινο και τον Στ. Σχινά.

Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά ανέργους άνω των 50 ετών και την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω της επιχορήγησης του μισού μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους της απασχόλησής τους, που αφορά πρόσληψη σε επιχείρηση για διάστημα 12 μηνών.

Η αρχική πρόβλεψη αφορά 15.000 θέσεις εργασίας και εάν ο αρχικός αριθμός καλυφθεί, θα υπάρξει επέκταση, με αντίστοιχη αύξηση του προυπολογισμού.

Προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα όπου επιχειρήσεις που απέλυσαν προσωπικό στη συνέχεια θα εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα για να προσλάβουν νέο με επιδότηση, υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για να υπάρξει καθαρή αύξηση της απασχόλησης.

Την αίτηση για συμμετοχή θα υποβάλλουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, που θα ελέγχονται για το αν έχουν προχωρήσει σε μείωση του μόνιμου προσωπικού τους, το προηγούμενο 12μηνο για επιχειρήσεις με 20 και πλέον άτομα, ή το προηγούμενο τρίμηνο για μικρότερες. Εάν έχουν γίνει απολύσεις, θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον ισάριθμες προσλήψεις, προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οι πολίτες που θα ευνοηθούν πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργοι, τουλάχιστον 6 μήνες για να προσληφθούν από επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 20 ή 3 μήνες για μικρότερες.

Στόχος αυτών των ρυθμίσεων είναι να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, όπως είπε η κ.Καραμεσίνη.

Με την ένταξή της στο πρόγραμμα, μία επιχείρηση θα πάρουν έναν κλειδάριθμο, με τον οποίο θα έχουν την δυνατότητα να αναζητήσουν συγκεκριμένες ειδικότητες στην περιοχή τους και θα δημιουργηθεί μία λίστα 10 υποψηφίων, οι οποίοι σταδιακά θα κληθούν για συνέντευξη. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αποφασίσει να απορρίψει τον πρώτο για να προχωρήσει στον δεύτερο, θα πρέπει να αιτιολογήσει αυτή της την απόφαση.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, να προταθεί απευθείας εργαζόμενος από τον ΟΑΕΔ και τον εργασιακό σύμβουλο στην ενδιαφερόμενη επιχείρηση, ώστε να μην μπει σε δική της αναζήτηση.

Η διάρκεια αυτών των συμβάσεων, θα είναι 12 μήνες για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 50, ενώ για μη μακροχρόνια ανέργους άνω των 50 θα επιχορηγούνται 9 μήνες και η επιχείρηση θα καλύπτει πλήρως άλλους τρεις, δηλαδή συνολικά και πάλι θα είναι 12μηνη η απασχόλησή τους.

Με την ολοκλήρωση, θα είναι δυνατή η διατήρηση του εργαζόμενου στην επιχείρηση και ειδικά για τους 9+3 μήνες θα μπορεί να επαναληφθεί με το ίδιο καθεστώς.

Έτσι, όλοι θα έχουν στη συνέχεια δικαίωμα επιδόματος ανεργίας για 12 μήνες, το οποίο με συγκεκριμένα κριτήρια μπορεί να είναι για 24 μήνες. Συνολικά δηλαδή, το πρόγραμμα «θωρακίζει» ανέργους άνω των 50 με εργασία και επίδομα ανεργίας για διάστημα από 24 ως και 36 ή και 48 μήνες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s