Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών (video) – Π.Ρήγας: Η επιτυχία της κυβέρνησης θα κριθεί από την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους

 Επίθεση στο ΔΝΤ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τη ΝΔ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, που εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις από ζητήματα αρχών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατά την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Επειδή δεν θέλουν να ρίξουν το φταίξιμο στον Σόιμπλε, προσπαθούν να εφεύρουν νέες απαιτήσεις για την Ελλάδα. Παράλογες, εξωπραγματικές, δεν έχει σημασία, αρκεί να είναι η Ελλάδα αυτή που χρεώνεται τη κωλυσιεργία» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ΚΕ που συνεδριάζει σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι το ΔΝΤ έχει προδιαγράψει την μη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα.
Απευθυνόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά: «Να παρακαλέσω θέρμα την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό των Οικονομικών της από την επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και από αναφορές ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητες τους».
Εκτίμησε ότι ο Β. Σόιμπλε επιχειρεί να «συντηρήσει ένταση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, προσπαθώντας να φορτώσει στην Ελλάδα τα δικά του αδιεξοδα» και αντέτεινε ότι «έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε οτιδήποτε είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας και μέσα στο πλαίσιο της λογικής. Απαιτήσεις που είναι έξω από το πλαίσιο της λογικής και τους αριθμούς δεν πρόκειται να συζητήσουμε».
Σχετικά με την συνάντηση την Δευτερά του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το μόνο που δεν θα αναφέρει είναι το ζήτημα της έκδοσης του κ. Χριστοφόρου». Είπε μάλιστα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ πιθανότατα ταξιδεύει στη Γερμανία με τη γραμμή του Άδωνι Γεωργιάδη να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, γι’ αυτό και προέβλεψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει «διαπιστευτήρια υποταγής μήπως και μπορέσει να έρθει στην εξουσία από την στήριξη των πιστωτών μας».
«Τους περιμένει πολύ μεγάλη απογοήτευση, η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει θετικά, χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς, χωρίς υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας που προσέθεσε: «Δεν ξέρω αν θα κλείσει με το ΔΝΤ σε κεντρικό ρόλο χρηματοδότη η με κάποιον άλλο ρόλο. Αλλά θα κλείσει, γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια και να πειραματίζεται».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να φτιαχτεί ένα σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα πρέπει να εκφράζει την αριστερά και τους από κάτω, την μεσαία και χαμηλή τάξη.

Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ, αν δεν αλλάξει τακτική, θα μείνει το μόνο κόμμα της σοσιαλδημοκρατιας που συνεργάζεται με την κεντροδεξιά και επισήμανε ότι η ΝΔ με τα απλήρωτα δάνεια και το φλερτ με την ακροδεξιά και την ξενοφοβία υπόσχεται μόνο την πίστη εφαρμογή των μνημονιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε όμως και για τον ρόλο των μελών και των οργάνων του κόμματος, με φόντο τις αποκαλύψεις για στελέχη του ΑΔΜΗΕ.

«Δεν πρέπει να υπάρξει και δεν θα υπάρξει ανοχή σε φαινόμενα λιγοστά, που ακυρώνουν το ηθικό πλεονέκτημα  της αριστεράς» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «κανέναν πονηρούλη δεν θα αφησουμε να χρησιμοποιεί κανένα νομιμοφανές μέσον για ίδιον όφελος», ενώ ζήτησε από τους υπουργούς και τα όργανα του κόμματος να μην επιδείξουν «καμία επιείκια και καμία ανοχή».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ:

Π.Ρήγας: Η επιτυχία της κυβέρνησης θα κριθεί από την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους

«Είναι ανάγκη να καταστεί σαφές, στον κάθε πολίτη ότι η έξοδος από το μνημόνιο είναι όχι μόνο στρατηγική επιδίωξη, αλλά η αναγκαία συνθήκη που θα μας ωθήσει προς το μέλλον μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους»

«Η επιτυχία της κυβέρνησης θα κριθεί από την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας και τόνισε:

«Είναι ανάγκη να καταστεί σαφές, στον κάθε πολίτη ότι η έξοδος από το μνημόνιο είναι όχι μόνο στρατηγική επιδίωξη, αλλά η αναγκαία συνθήκη που θα μας ωθήσει προς το μέλλον μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση, την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα και την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου, στην προοπτική του κοινωνικού μετασχηματισμού».

«Ως πρώτη προτεραιότητα», είπε ο κ. Ρήγας, «θα πρέπει να τεθεί η διαμόρφωση πολιτικού σχεδίου με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η περιγραφή του σχεδίου συνεπάγεται έναν οδικό χάρτη, ένα συγκεκριμένο σχέδιο ρεαλιστικό και με πολιτικές επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα. Τα μέτρα για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το σχέδιο ενίσχυσης και ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους η ενίσχυση και η διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, το ζήτημα της διαπλοκής, η συνταγματική αναθεώρηση, ο δημοκρατικός μετασχηματισμός και η «δίκαιη ανάπτυξη», είναι επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα και αφορούν την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση».

Συνεχίζοντας ο κ. Ρήγας σημείωσε, ότι η συνταγματική αναθεώρηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να αναδειχθεί πιο πολύ από την κυβέρνηση για να αποτελέσει κτήμα όλων των στελεχών μας, και για να καταγραφεί ισχυρά στην αντίληψη του λαού. Η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να οριοθετήσει ιδεολογικά την τομή ανάμεσα σε όσους στηρίζουν την προστασία του κοινωνικού κράτους και σε όσους είναι με το νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «οι δανειστές οφείλουν όχι να οξύνουν την αυταρχική και αδιέξοδη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, αλλά να προχωρήσουν στην εφαρμογή της ειλημμένης απόφασης περί των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να δηλώσουν τη δέσμευσή τους για την ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χωρίς παράλογες αξιώσεις για πρωτογενή πλεονάσματα μετά μετά το 2018 και τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων».

Ο κ. Ρήγας, άσκησε κριτική στη Ν.Δ., λέγοντας ότι «ακούγεται κακόηχα η απαίτηση της αντιπολίτευσης να κλείσει αμέσως η αξιολόγηση». «Το ερώτημα» είπε «είναι πως και με ποιες προϋποθέσεις θα κλείσει και όχι με ποιες προϋποθέσεις θα κλείσει, όχι να αποδεχθούμε ασθμαίνοντας τις απαιτήσεις των δανειστών» και πρόσθεσε:

«Οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα ως το τέλος του 2014, ταύτισαν τις πολιτικές τους επιλογές με τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες νόρμες, ακόμα και αν αυτές ήταν και είναι καταστροφικές. Συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να δίνουν «γη και ύδωρ» συμπεριφερόμενοι με υποτέλεια, αδιαφορώντας εγκληματικά για την καταστροφή που έχουν επιφέρει στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές διότι βιάζεται να παλινορθώσει το χρεοκοπημένο δικομματικό καθεστώς. Κάθε μέρα που περνά με την Αριστερά στην εξουσία το εν λόγω καθεστώς χάνει και ένα «πάτημα» στον κρατικό μηχανισμό».

«Ζούμε σε μια εποχή αυξανόμενης αβεβαιότητας τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε ο κ. Ρήγας σχολιάζοντας τις αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον.

«Οι εστίες αστάθειας και έντασης πληθαίνουν» τόνισε και συνέχισε:

«Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, η ψήφος υπέρ του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία, η ανάδυση της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, αλλά και η συνέχιση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη ριζικών αλλαγών, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» κατέληξε ο κ. Ρήγας.

Αναφερόμενος στη σχέση του κόμματος με την κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να ενισχυθεί η συλλογική λειτουργία, ο διάλογος, η ουσιαστική επικοινωνία, η διαβούλευση και η συνεννόηση με το κόμμα με την κοινωνία, με τα στρώματα που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν πληγεί από τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές».

Σχετικά με τα κομματικά μέσα ενημέρωσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο ρόλος της «Αυγής» και του ραδιοσταθμού «105,5 στο Κόκκινο» είναι αναντικατάστατος» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εκπονηθεί ένα σοβαρό σχέδιο οικονομικής βιωσιμότητας συνεργειών και δημοσιογραφικής ανασυγκρότησης» των μέσων αυτών.

Για τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, πως το κόμμα και οι δυνάμεις πρέπει να λάβουν μέριμνα ώστε το συνέδριο της Νεολαίας να αποτελέσει κόμβο οργανωτικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της πολιτικής της παρουσίας και πρόσθεσε ότι «η ισχυροποίηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποκτήσει οργανικούς δεσμούς με την πλειοψηφία της νέας γενιάς, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s