Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες Χαλκιδικής

Dasikos Xarths

Της Κ. Δημαρόγλου (halkidikifocus.gr)

Αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο σήμερα Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου οι δασικοί χάρτες που αφορούν το νομό Χαλκιδικής, από τους οποίους προκύπτει ο δασικός ή μη χαρακτήρας των εκτάσεων που αποτυπώνονται με βάση τις αεροφωτογραφίσεις του 1945 και του 2007.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο διαδίκτυο (δείτε εδώ διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων) έγινε με μία εβδομάδα καθυστέρηση, καθώς αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 10 Φεβρουαρίου, ώστε να διευθετηθούν ορισμένες εκκρεμότητες.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την ανάρτηση και την κύρωση των δασικών χαρτών θα επιτευχθεί ο σαφής πλέον καθορισμός των περιοχών που αποτελούν γενικά δάση και δασικές εκτάσεις. Ωστόσο – όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα στο halkidikifocus – η ανάρτηση των δασικών χαρτών αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων (εκτός σχεδίου πόλεως) στη Χαλκιδική, για τους οποίους μπορεί να έχει χαρακτηριστεί το χωράφι τους ως δασικό ακίνητο και σε αυτή την περίπτωση να χρειαστεί να προχωρήσουν σε υποβολή αντίρρησης (καταβάλλοντας το ανάλογο τέλος) ή καταβάλλουν υψηλό τίμημα για να το «αγοράσουν ξανά» στην ουσία, λαμβάνοντας όμως τους τίτλους ιδιοκτησίας και χωρίς να αντιμετωπίζουν καμία αμφισβήτηση.

 

Η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017 και λήγει την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017. Για όσους κατοικούν ή βρίσκονται στο εξωτερικό, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, δηλαδή λήγει την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017.
Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον την αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής της έκτασης των εμφανιζομένων στους δασικούς χάρτες εκτάσεων.
Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι ΟΤΑ, εφ’ όσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα επί της αμφισβητούμενης δασικής, χορτολιβαδικής και βραχώδους ή πετρώδους έκτασης
Ειδικά, κατά της παράλειψης να περιληφθούν στους δασικούς χάρτες ορισμένες δασικού χαρακτήρα ή χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις, αντίρρηση μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το Ελληνικό Δημόσιο, οι Ο.Τ.Α., οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ή άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Για την υποβολή αντιρρήσεων καταβάλλεται υποχρεωτικά ειδικό τέλος ανάλογα με το εμβαδόν που αφορά η αντίρρηση. Να σημειώσουμε ότι το τέλος μπορεί να είναι 10 ευρώ για ένα ακίνητο 100 τ.μ. και να φτάνει τα 3.300 ευρώ για πάνω από 300 στρέμματα.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής

Μιλώντας στο halkidikofocus ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής, Γιώργος Καψάλης, τόνισε ότι είναι ήδη έτοιμος ο μηχανισμός για να εξυπηρετήσει τους ενδιαφερόμενους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να απευθυνθούν στα Δασαρχεία Κασσάνδρας, Αρναίας και Πολυγύρου, καθώς και στη Διεύθυνση Δασών Πολυγύρου. Εκεί, με τη βοήθεια των αρμόδιων υπαλλήλων θα ενημερώνονται διεξοδικά για όλα όσα αφορούν τις ιδιοκτησίες τους με βάση τους δασικούς χάρτες. «Αντιρρήσεις δεν θα υποβάλλονται στα Δασαρχεία. Τη διαδικασία αυτή αναλαμβάνουν πιστοποιημένα γραφεία», επεσήμανε ο κ. Καψάλης.
Οι αντιρρήσεις θα προωθηθούν προς την ΕΚΧΑ Α.Ε. και στη συνέχεια θα συγκροτηθεί από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης μεικτή επιτροπή, η οποία θα αναλάβει την εξέτασή τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s