Συμφωνία στο Eurogroup: «Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα» – Ενίσχυση απασχόλησης, προώθηση μεταρρυθμίσεων και στο βάθος οριστική συμφωνία – Π. Ρήγας: Μηδέν το δημοσιονομικό κόστος της συμφωνίας (Video)

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο

Χθες επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και τους επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία  (SLA) εντός ολίγων ημερών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως σημειώνουν, η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

«Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές

«Δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019» διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημείωσαν ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, καθώς υπήρξε συνολική ανατροπή στο Eurogroup, σε σχέση με το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε πριν την έναρξη του συμβουλίου.

 

Ενίσχυση απασχόλησης, προώθηση μεταρρυθμίσεων και στο βάθος οριστική συμφωνία

Μετά την Καθαρή Δευτέρα επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, με στόχο την οριστική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ο «λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας χωρίς να επηρεάζεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά προβλέπει και προληπτικά μέτρα μετά το 2019.

Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση αποφάσισε το Eurogroup, με επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα μετά την Καθαρή Δευτέρα ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία.
Όπως σημειώνει στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η Αυγή, στη συμφωνία περιλαμβάνονται:
  • ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα στις παρεμβάσεις που θα συμφωνηθούν σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό για μετά το τέλος του προγράμματος. Παραμερίστηκαν οι αξιώσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ
  • δρομολόγηση της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων
  • επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μετά την Καθαρή Δευτέρα για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας
  • προσδιορισμός πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος με το κλείσιμο της αξιολόγησης
  • πρόγραμμα χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας
Οι αποφάσεις του Eurogroup θα βρεθούν στο επίκεντρο της  συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 6 και μισή  υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.
Για πάρα πολύ θετική εξέλιξη έκανε λόγο σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι δεν είναι πλέον στην ατζέντα οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα 2% επί του ΑΕΠ. Ο Δημ.Τζανακόπουλος θα ενημερώσει στη μία και μισή το μεσημέρι τους πολιτικούς συντάκτες.
Την Τετάρτη αναμένονται οι συναντήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον πρόεδρο της Κομισιόν. To ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα  και η γερμανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε ελαφρύνσεις του χρέους μετά το 2018 γράφει η  Süddeutsche Zeitung εκτιμώντας ότι ο Σόιμπλε θέλει να αποφύγει να γίνει η Ελλάδα θέμα του προεκλογικού αγώνα.
Θέσεις εργασίας και διαρθρωτικές αλλαγές
«Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα» στη συμφωνία, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. Η Αθήνα αποδέχθηκε την προληπτική ψήφιση μέτρων για μετά το 2019 με παράλληλα αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ δρομολογείται η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η Επιτροπή δεσμεύτηκε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Για κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μίλησε για  αλλαγή φιλοσοφίας, με πρωταρχική την προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών και όχι την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας.
Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε από την πλευρά του ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας την ανάγκη εξόδου από τις πολιτικές λιτότητας.
Θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές, είναι νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για την προοπτική επίτευξης συμφωνιας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σημειώνει σε ανακοίνωση του το ΔΝΤ.

Π. Ρήγας: Μηδέν το δημοσιονομικό κόστος της συμφωνίας (Video)

Δίνουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη για να βγει η χώρα από τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας στην ΕΡΤ προσθέτοντας ότι μετά τη χθεσινή συμφωνία που είχε θετικό πρόσημο σταματάει η σεναριολογία και οι απαιτήσεις από το ΔΝΤ που ζητούσαν 4,5 δισ επιπλέον μέτρα.

Η συμφωνία θα έχει μηδέν δημοσιονομικό κόστος διευκρίνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι αν για παράδειγμα ζητηθεί «μείωση του αφορολόγητου θα υπάρξει αντίστοιχη νομοθέτηση για μείωση του ΦΠΑ, ή του ΕΝΦΙΑ». Οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστούν θα αφορούν τα πραγματικά εισοδήματα του πολίτη με στόχο να μην επιβαρύνονται.

Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Ρήγας στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ώστε «να επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά εργασίας και να ευθιγραμμιστεί η χώρα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ενώ όπως είπε «η συζήτηση αυτή θα γίνει τώρα».
«Δική μας επιμονή ήταν ότι έπρεπε να τεθεί το πολιτικό πλαίσιο και μετά να έρθουν οι θεσμοί, αντίθετα στη Ν.Δ. έλεγαν «κλείστε την αξιολόγηση» δηλαδή να δεχόμασταν τα επιπλέον μέτρα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά καταδεικνύοντας την «αφωνία» που χαρακτηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s