Στις 13 Μαρτίου ξεκινά η εξ αναβολής δίκη των 21 κατοίκων για τον εμπρησμό του εργοταξίου στις Σκουριές

Σταυρούλα Πουλημένη – stokokkino.gr

«Μια ολόκληρη κοινωνία δικάζεται γιατί υπερασπίζεται το ανθρώπινο δικαίωμά της να έχει έναν τόπο να ζει, νερό να πίνει, αέρα να αναπνέει». Με την φράση αυτή οι επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης –Χαλκιδικής εξηγούν τι σημαίνει η εξ αναβολής δίκη των 21 κατοίκων που ξεκινά την Δευτέρα 13/3 ενώ παράλληλα  καλούν σε πορεία το Σάββατο 11/3 στις 11 στην πλατεία της ΧΑΝΘ. 

Στην δίκη πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραστεί και η Ελληνικός Χρυσός σε αντίθεση με τις 9 Ιουνίου που είχε ανακοινώσει την μη παρουσία της στο δικαστήριο.
Η πολύκροτη υπόθεση της δίκης των Σκουριών απασχόλησε σχετικά με τις πολιτικές μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν για την ποινικοποίηση του φρονήματος μιας ολόκληρης κοινωνίας που οδηγείται στο εδώλιο με την κατηγορία της δήθεν «εγκληματικής οργάνωσης» γιατί αντιστέκεται στις εξορύξεις χρυσού.  Αυτό υπογραμμίζουν και οι επιτροπές αγώνα στην ανακοίνωσή τους ότι δηλαδή ακόμη και όταν οι καταστροφικές συνέπειες τεκμηριώνονται επιστημονικά, ακόμη κι όταν οι παραβιάσεις όρων και νόμων βεβαιώνονται διοικητικά, οι εταιρίες χαίρουν προνομιακής μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη, ενώ την ίδια στιγμή οι τοπικές κοινωνίες δικάζονται με περισσή ευκολία.
Παραβίαση του νομικού πολιτισμού και των δικαιωμάτων των κατοίκων
Σύμφωνα με το βούλευμα παραπέμπονται όλοι οι κατηγορούμενοι με βαρύτατες κατηγορίες εις βάρος τους μεταξύ αυτών σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστεία, έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών κ.α.
Να θυμίσουμε ότι ο τρόπος που οδηγήθηκαν σε δίκη οι 21 κάτοικοι προκαλεί ερωτήματα και αμφιβολίες καθώς αντανακλά το ιδιότυπο καθεστώς κρατικής τρομοκρατίας υπό το οποίο τελούσε η Χαλκιδική και τα χωριά του αγώνα για μεγάλο διάστημα.
Ενδεικτικά για την παραβίαση κάθε έννοιας νομικού πολιτισμού να αναφέρουμε   την εκμαίευση δειγμάτων γενετικού υλικού από δεκάδες κατοίκους δίχως να έχει απαγγελθεί εις βάρος τους κατηγορία, τις απαγωγές κατοίκων χωρίς ενημέρωση των συγγενών τους και την πολύωρη κράτησή τους χωρίς δυνατότητα επαφής με τον δικηγόρο τους στο Αστυνομικό Μέγαρο Πολυγύρου κ.α.. Μέχρι τις 7 Μαρτίου 200 άτομα προσήχθησαν στην ασφάλεια και υποβλήθηκαν σε παράνομη λήψη DNA.
Η αυθαιρεσία των αστυνομικών είχε ξεπεράσει κάθε όριο με καταγγελίες κατοίκων για ψυχολογικά βασανιστήρια και ερωτήσεις για το πολιτικό φρόνημα τους ενώ πολλάκις οι δικηγόροι έκαναν λόγο για «συνθήκες Γκουαντάναμο» και συστηματική παρεμπόδιση των καθηκόντων τους αλλά και των δικαιωμάτων των κατοίκων.
Επιπλέον τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τις διώξεις δεν συνελέγησαν από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα από τον τόπο του συμβάντος αλλά από εργαζόμενους στη φύλαξη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι πραγματικά βρέθηκε, πως και γιατί.
Η κρατική καταστολή έφθασε στο ζενίθ της στις 7 Μαρτίου το 2013 όπου η Ιερισσός μετατράπηκε σε μια στρατοκρατούμενη ζώνη με τη αστυνομία να εισβάλει στο χωριό ρίχνοντας χημικά ακόμη και στην αυλή του σχολείου. Δυνάμεις των ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ , της ΟΠΚΕ έκαναν έρευνες σε σπίτια έξι ατόμων που είχαν προσαγάγει με παράλληλη ρίψη δακρυγόνων στο χωριό μέχρι αργά το βράδυ και την μεταφορά ενός βρέφους στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Λίγες μέρες αργότερα στις 10 Απριλίου δυνάμεις της ΟΠΚΕ εισέβαλαν σε δύο σπίτια, σπάζουν τις πόρτες και συνέβαλαν δύο κατοίκους σε ένα σκηνικό που θύμιζε τις σκοτεινές εποχές της χούντας ενώ δύο ακόμη κάτοικοι προφυλακίστηκαν στις 12 Ιουλίου με την Ιερισσό να έχει μετατραπεί σε πεδίο άσκησης κοινωνικής πειθάρχησης με σκοπό την καταστολή του αγώνα .
Τέλος, εντύπωση προκαλεί ότι στο βούλευμα της υπόθεσης η εισαγγελέας δέχεται ότι η εταιρεία λειτουργούσε νόμιμα την στιγμή που υπάρχουν δεκάδες αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο (πρόστιμα για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, διοικητικές κυρώσεις κ.α) . Επίσης όλες οι κινητοποιήσεις που έγιναν εκείνο το διάστημα ενάντια στην καταστροφή του τόπου συνδέονται στην δικογραφία προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ότι στην περιοχή λειτουργούσε… «εγκληματική οργάνωση»
Ο Δήμος Αριστοτέλη στο πλευρό των συνδημοτών του που δικάζονται 
Στο πλευρό των κατοίκων που διώκονται στέκονται με ανακοινώσεις τους πλήθος συλλογικοτήτων και οργανώσεων και η δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη που δηλώνει αντίθετη στην στοχοποίηση των συνδημοτών της «με κριτήριο τις απόψεις τους για τη μεταλλευτική δραστηριότητα».
«Άλλωστε», όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη, «η Τοπική Κοινωνία, εδώ και δυόμισι χρόνια έχει ανοίξει το διάλογο για τις δυνατότητες ανάπτυξής της περιοχής, προτείνοντας μέσα από υποδειγματικές θεσμικές διαδικασίες γόνιμου διαλόγου την εφαρμογή ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης, που να βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ως Πύλη εισόδου στη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, γενέτειρα του Αριστοτέλη και να λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα του τόπου και τις μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, στα δάση, στον αέρα, στον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής που μπορεί να επιφέρει μια υπεμεγέθης μεταλλευτική εκμετάλλευση».
Μεγάλο βάρος ευθύνης θεωρεί η δημοτική αρχή ότι αναλογεί στην Πολιτεία,» η οποία επέτρεψε εξαρχής την έναρξη των δραστηριοτήτων της μεταλλευτικής εταιρείας, με αδειοδοτήσεις που δεν τήρησαν τις απαιτούμενες διατυπώσεις διαβουλεύσεων και διαλόγου σε τοπικό επίπεδο, ενώ ακόμη και σήμερα επιτρέπει τη συνέχιση της δραστηριότητας αυτής παρά τη σωρεία παραβάσεων που κατέδειξαν προηγούμενες επιθεωρήσεις ελέγχου, την έλλειψη ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου και την παραβίαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγιή παραγωγική βάση και την κοινωνική συνοχή της περιοχής».
Στήριξη στους κατοίκους από συλλογικότητες
Σε μαζική συμμετοχή στην πορεία του Σαββάτου καλεί το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης υπενθυμίζοντας ότι οι επιπτώσεις από την τοξική σκόνη και τα βαρέα μέταλλα είναι άμεσες, τρομακτικές και μη αναστρέψιμες δεν αφορούν μόνο τους κατοίκους της Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης.
Αντίστοιχα ψηφίσματα στήριξης των διωκόμενων κατοίκων έχουν εκδώσει περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Χαλκίδας, η Οικολογική Κίνηση Δράμας, Βέροιας, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων κ.α ζητώντας επίσης από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητες της εταιρείας.

* Φωτογραφία από την συγκέντρωση του κινήματος ενάντια στο χρυσό έξω από τα δικαστήρια στις 9 Ιουνίου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s