Απάντηση του Υπ. Υγείας για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τους διοικητές των νοσοκομείων – Π.Πολάκης: Δεν τίθεται θέμα επιστροφής των διοικητών των νοσοκομείων

stokokkino.gr

«Το πολιτικό σχέδιο της αναβάθμισης και εξυγίανσης της  Υγείας  θα προχωρήσει και θα κριθεί στη βελτίωση της  καθημερινότητας  των εργαζομένων του ΕΣΥ και κυρίως  των πολιτών, στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , στον  έλεγχο της προκλητής ζήτησης , της σπατάλης , της διαφθοράς   και της εκμετάλλευσης του αρρώστου και όχι στα δικαστήρια» τονίζει στην απάντηση του το Υπ. Υγείας για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τους διοικητές των νοσοκομείων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας: 

Σύμφωνα με χθεσινές αναφορές σε ΜΜΕ , το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης των απολύσεων ορισμένων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων ως μη νόμιμες λόγω πλημμελούς αιτιολόγησης.

Υπενθυμίζουμε   ότι για 1η φορά τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Υγείας ακολούθησε  μια συγκεκριμένη διαδικασία διπλής αξιολόγησης των διοικητών των νοσοκομείων που περιλάμβανε αρχική βαθμολογημένη αποτίμηση του έργου τους  από τις οικείες ΥΠΕ , προφορική συνέντευξη και εισήγηση ( θετική ή αρνητική )  προς την πολιτική ηγεσία από την ειδική 5μελή  Επιτροπή  του Υπουργείου ( στην οποία συμμετείχαν πέραν του Γενικού Γραμματέα του Υ.Υ., ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ- που είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση- , Αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ,  καθηγητής του ΕΑΠ με εξειδίκευση στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας  και

υψηλόβαθμο  στέλεχος του ιδιωτικού τομέα όπως προβλέπει ο νόμος).
Το Υπουργείο  Υγείας για πρώτη φορά σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοσε τον νόμο,  προέβη σε αξιολόγηση των Διοικητών και μέσα από την διαδικασία αυτή επέλεξε διατηρήσει στη θέση τους το 15% των διοικητών, για τους οποίους έκρινε ότι είχαν τα εχέγγυα της αποτελεσματικής διεύθυνσης  των δημόσιων νοσοκομείων σε μια κρίσιμη περίοδο για το ΕΣΥ.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι εν λόγω Διοικητές διορίστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά  χωρίς την οποιαδήποτε αξιολόγηση , από μια απλή  λίστα ονομάτων  με αλφαβητική σειρά που η προηγούμενη Επιτροπή  παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας.
Αυτοί λοιπόν που επιλέχθηκαν χωρίς αιτιολόγηση και αξιολόγηση, κρίθηκε από το ΣτΕ – αν ισχύουν τα δημοσιεύματα- ότι απομακρύνθηκαν με πλημμελή αιτιολόγηση!

Σε κάθε περίπτωση , ακόμα και στο ενδεχόμενο της ακύρωσης των υπουργικών αποφάσεων  απόλυσης, δεν επηρεάζεται  το σημερινό διοικητικό status στα νοσοκομεία , γιατί η θητεία αυτών των Διοικητών έχει λήξει εδώ και καιρό και στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί με απολύτως διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία που κράτησε μήνες , οι νέοι διοικητές. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι από τους επιλεγέντες  το 58% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και το 18% διδακτορικό τίτλο σπουδών, ενώ πάνω από 60% υπηρετεί ήδη στο ΕΣΥ και τη Δημόσια Διοίκηση. Η πλειονότητα των νέων Διοικητών είναι άνθρωποι που έχουν οργανική σχέση με την Υγεία, έχουν εξειδίκευση στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και είναι αφοσιωμένοι στη δημόσια περίθαλψη.

Σήμερα, λοιπόν, τα νοσοκομεία έχουν νόμιμη Διοίκηση , οι Διοικητές και τα μέλη του ΔΣ συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους, το Σύστημα Υγείας έχει σταθεροποιηθεί και ενισχύεται συστηματικά, τα μεγάλα κενά σε προσωπικό καλύπτονται σταδιακά , οι ανασφάλιστοι πολίτες έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ και , παρά τη χυδαία προπαγάνδα περί τριτοκοσμικών συνθηκών , η δημόσια περίθαλψη είναι όρθια και αξιόπιστη.

Όσοι επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στην υπονόμευση της προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας  του Υπουργείου Υγείας μέσω δικαστικών προσφυγών, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά.  Το πολιτικό σχέδιο της αναβάθμισης και εξυγίανσης της  Υγείας  θα προχωρήσει και θα κριθεί στη βελτίωση της  καθημερινότητας  των εργαζομένων του ΕΣΥ και κυρίως  των πολιτών, στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , στον  έλεγχο  της προκλητής ζήτησης , της σπατάλης , της διαφθοράς   και της εκμετάλλευσης του αρρώστου ,  και όχι στα δικαστήρια.

 

Π.Πολάκης: Δεν τίθεται θέμα επιστροφής των διοικητών των νοσοκομείων

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν μη νόμιμες οι απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων το 2015, ο αν. υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «η θεωρητική θητεία αυτών έχει λήξει πλέον»

«Η απόφαση δεν παράγει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς η θεωρητική θητεία αυτών έχει λήξει πλέον. Άρα δεν τίθεται θέμα επιστροφής τους, (όσων «δικαιώθηκαν» με αυτήν την απόφαση ή με μελλοντικές ίδιες αποφάσεις)» σημειώνει, με ανάρτησή του στο Facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν μη νόμιμες οι απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των κρατικών νοσοκομείων, που έγιναν το 2015, μετά από διαδικασία αξιολόγησης από πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Ο Π.Πολάκης αναφέρει ότι «αυτοί οι διοικητές απομακρύνθηκαν με διαδικασία διπλής αξιολόγησης (βαθμολογία από διοικητές των ΥΠΕ και προφορική συνέντευξη από επιτροπή που προβλέπει ο νόμος), που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημειώνει ότι «διατηρήσαμε 15 που είχαν θετική αξιολόγηση και είχαν παράξει έργο. Τα νοσοκομεία μας έχουν νόμιμες διοικήσεις, επιλεγμένες αξιοκρατικά (με ανοιχτή διαδικασία με 1.500 αιτήσεις) και οι οποίες συνεχίζουν κανονικά το έργο τους».

«Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του για το ΣτΕ και την απόφαση του …..Συνεχίζουμε….μέχρι τέλους τον αγώνα για την ανάταξη του δημοσίου συστήματος υγείας και τη μάχη κατά της διαφθοράς στον χώρο», καταλήγει ο Π.Πολάκης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s