Αλ. Τσίπρας στην «Ωρα του πρωθυπουργού» στη βουλή: Αποκρούσαμε την καταστροφή στην Υγεία και την ενισχύουμε καθημερινά – εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία (video)

Αποκρούστηκε μέσα σε δύο χρόνια η τρομακτική επίθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο σύστημα Υγείας, όταν η σχετική δημόσια δαπάνη που τα μνημόνια ζητούσαν να μειωθεί από 6,8% σε 6% έφτασε το 4,7% το 2014, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την αύξησε άμεσα, έκανε πλεονασματικά τα νοσοκομεία, έδωσε σε αυτά πρόσβαση σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους, προσέλαβε ήδη 6.000 και έχει προγραμματίσει την πλήρωση άλλων 12.000 θέσεων, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ είναι ήδη σε ιστορικό υψηλό και θα αυξηθούν περαιτέρω ως τον Ιούνιο. Παράλληλα, προανήγγειλε σύσταση εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού:

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού:

Τα χρόνια της κρίσης, το δημόσιο σύστημα υγείας δέχθηκε μία τρομακτική επίθεση και ενώ ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη να είναι 6% του ΑΕΠ, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που την παρέλαβαν στο 6,8%, την οδήγησαν στο 4,7% όταν παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είπε ο κ.Τσίπρας.

«Κάναμε ένα μικρό θαύμα, το πολύ δύσκολο 2015 την ανεβάσαμε στο 5,1%», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε θέσει όριο αγορών για τα δημόσια νοσοκομεία τα 1,388 δισ. ευρώ, αλλά τελικά επετεύχθη να φτάσουν τα 1,556 δισ. ευρώ, σχεδόν 200 εκατ. υψηλότερα, ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ προσετέθησαν το 2016.

Παράλληλα,αντιμετωπίστηκε ριζικά το πρόβλημα των χρεών των νοσοκομείων, που το 2014 ήταν ελλειμματικά κατά 936 εκατ. ευρώ. «Σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη, τα παλιά αποπληρώνονται κανονικά και το 2016 τα νοσοκομεία έκλεισαν με πλεόνασμα, 36 εκατ. ευρώ», όπως είπε ο κ.Τσίπρας.

«Τα παραλάβαμε χρεοκοπημένα, καταφέραμε να τα φέρουμε στη βιωσιμότητα όχι με νέες περικοπές αλλά με αυξήσεις δαπανών … το ερώτημα είναι πώς έγινε αυτό; Ούτε θαυματοποιοί είμαστε ούτε μάγοι. Έγινε με προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης, εκεί που επί δεκαετίες γινόταν το μεγάλο πάρτι, στις προμήθειες, τις δαπάνες, τις υπερτιμολογήσεις».

Το άλλο «μεγάλο κατόρθωμα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, ήταν η ένταξη 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ, ώστε σήμερα κανείς να μην στερείται την πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και να μην φεύγει από αυτά με «μπουγιουρντί». Μάλιστα, το ένα τρίτο αυτών των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων, έχει πλέον και μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που θα χρειαστεί … αυτή η αυτονόητη ενέργεια, ήταν αδιανόητη όχι μόνο πριν το 2015 αλλά και πριν την περίοδο των μνημονίων. «Τότε, το χρήμα έρεε άφθονο, αλλά στις τσέπες κάποιων επιτήδειων», υπογράμμισε.

Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, που σχετίζεται άμεαα με την λειτουργία των νοσοκομείων, είχε τρομακτικά κενά, τόνισε ο κ.Τσίπρας, καθώς δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη από το 2010 μέχρι και όλο το 2014, «πέντε χρόνια γίνονταν μόνο απολύσεις». Από την ανάληψη της εξουσίας από την νέα κυβέρνηση, έχουν ήδη γίνει 6.251 προσλήψεις, με 2.200 να είναι μόνιμο προσωπικό, άλλοι 3.600 (οι μισοί μόνιμοι) έχουν ήδη επιλεγεί και αναλαμβάνουν υπηρεσία το αμέσως επόμενο διάστημα, προκηρύσσονται το αμέσως επόμενο διάστημα 1.900 θέσεις (οι 1.759 μόνιμες) και προγραμματίζεται σύντομα η προκήρυξη άλλων 3.200 θέσεων, με τις 2.350 να είναι μόνιμες, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Τα παραπάνω, προσέθεσε, συμπληρώνονται από 3.100 θέσεις για τις τοπικές μονάδες υγείας.

Όλα τα παραπάνω αφορούν «γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες του ΕΚΑΒ και λοιπό προσωπικό … συνολικά σε μία περίοδο με στενά δημοσιονομικά πλαίσια έχουν γίνει ήδη πάνω από 6.000 προσλήψεις και έχουν προγραμματιστεί άλλες 12.000 εκ των οποίων 8.000 μόνιμες», συνέχισε ο κ.Τσίπρας, «οι αριθμοί μιλάμε από μόνοι τους».

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η σύγκριση των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που στις αρχές του 2015 ήταν 437, καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός, το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του ήταν οι 514 κλίνες ΜΕΘ στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, αλλά σήμερα είναι ήδη 568 και ο προγραμματισμός είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχουν φτάσει τις 670, «περισσότερες από ποτέ».

«Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Να μιλήσουμε με στοιχεία και όχι επικοινωνιακές παράτες … αυτά βέβαια δεν θα τα ακούσετε στα δελτία των ειδήσεων ..,. εκεί θα δείτε βιντεάκια που φτιάχνουν καρεκλοκένταυροι που τρέφονται από το σύστημα υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμη και στις αποκαλυπτικές δηλώσεις του τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος προανήγγειλε απολύσεις από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ.

«Μέσα στο πάθος του και την εξαλλοσύνη του ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως θα ξηλώσει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας η ΝΔ, επειδή είναι κατάλοιπο των Σοβιέτ και πεδίο ρουσφετιών. Μείναμε άφωνοι. Είναι το σύνδρομο στέρησης εξουσίας; Είναι μήπως η εμπάθεια το κίνητρο του; Ή μήπως είναι άσχετος; Ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε με εξαιρετική αφέλεια το κίνητρο του Κυριάκου Μητσοτάκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον Βασίλη Οικονόμου για τη δήλωσή του πως θα προχωρήσει σε απολύσεις στο χώρο της Υγείας. «Ανακοίνωσε πως θα απολύσει το προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας των δημόσιων νοσοκομείων που δουλεύουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου ενώ παλαιότερα δούλευαν με εργολαβίες. Δήλωσε ακόμη πως θα απολύσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ποιες διοικήσεις; Οχι αυτούς που διορίστηκαν με το σύστημα 4-2-1 αλλά αυτούς που διορίστηκαν με διαδικασίες καθαρής αξιολόγησης», δήλωσε αναφερόμενος στον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως το σύστημα Υγείας δεν θα γίνει παράδεισος. Ωστόσο, τόνισε πως έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές. «Μέχρι πρότινος κομματάρχες και κολλητοί υπουργών αλώνιζαν στα νοσοκομεία και γι’ αυτό δεν γινόντουσαν τα αυτονόητα. Εμείς έχουμε προχωρήσει στην ηθικοποίηση.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι θα είναι στον τομέα του φαρμάκου με πρόσβαση για όλους τους πολίτες σε ποιοτικά φάρμακα, αλλά και με εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Αναφορικά με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, επισήμανε πως αυτές θα αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία. «Ως τον Ιούνιο θα έχουμε ανοίξει 50 τέτοιες μονάδες και ως το τέλος του έτους άλλες 239. Τρία εκατομμύρια πολίτες θα είναι καλυμμένοι από τέτοιες μονάδες ως το τέλος του 2017. Είναι μια μεγάλη τομή».

Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία
Ο κ.Τσίπρας εξάλλου προανήγγειλε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, καθώς σχετική πρωτοβουλία θα αναλάβουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. «Τίποτε κρυφό από τον ήλιο» υπογράμμισε σχετικά, για να προσθέσει: «Οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα, αλλά εδώ! και κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμόγελά τους».
Νωρίτερα, είχε κάνει αναφορά στις υποθέσεις Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, «Ερρίκος Ντυνάν», όπως και σε εκείνη των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με υπουργό τον Γιάννο Παπαντωνίου.
«Εγώ θα είχα πρόβλημα, υπουργοί μου να πηγαίνουν σε προανακριτικές … δεν θα πήγαινα στο Μαντείο των Δελφών να το παίζω σοφός» ανέφερε κλείνοντας τη σχετική αναφορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s