Ανδρ. Ξανθός: Προς αναζήτηση και ποινικών ευθυνών πολιτικών για το «πάρτι» στην Υγεία – κατατίθεται το αίτημα για εξεταστική

Δεδομένη, προφανής και με ονοματεπώνυμο η πολιτική ευθύνη για τη σπατάλη και τη διαφθορά στο σύστημα υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Θα διερευνηθεί όχι μόνο το σκάνδαλο της Novartis, αλλά συνολικά η σπατάλης και η διαφθοράς στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για να αναζητηθούν ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, όπως υπογράμμισε.

Ο κ.Ξανθός βρέθηκε στο στούντιο του 105,5 Στο Κόκκινο όπου και παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στη δημιουργία 239 νέων δομών υγείας σε 62 αστικές περιοχές, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στην διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της Υγείας.
«Όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουν ότι στο χώρο της Υγείας υπήρχε ένα διαχρονικό «πάρτι» που οδήγησε σε τεράστια έκρηξη της δαπάνης, ειδικά την δεκαετία του 2000. Φτάσαμε να έχουμε στο φάρμακο δημόσια δαπάνη πολλαπλάσια από χώρες με ίδιο πληθυσμό και υγειονομικές ανάγκες. Υπήρχε καθεστώς ασυδοσίας και στην τιμολόγηση και στις τιμές αποζημίωσης και στην συνταγογράφηση, αλλά και των σχέσεων που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ εταιρειών και υγειονομικών (σ.τ.σ. στελεχών)», είπε ο κ.Ξανθός.
«Η πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της πολιτικής Υγείας είναι δεδομένη, προφανής και έχει ονοματεπώνυμο. Οφείλουμε να κάνουμε μία σοβαρή διερεύνηση όχι μόνο του σκανδάλου της Novartis, αλλά της σπατάλης και της διαφθοράς στο σύστημα Υγείας, για να αναζητηθούν ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων … είναι σαφές ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, η διερεύνηση θα προχωρήσει, έστω και με τις εγγενείς δυσκολίες που έχει το σύστημα ελέγχου και απονομής δικαιοσύνης στην χώρα μας», διαβεβαίωσε.
Κατά τον υπουργό Υγείας, με την διερεύνηση των σκανδάλων:
«Πρώτον, θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται, για να δώσουμε όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη, να διερευνήσει σε βάθος, να αποδώσει ευθύνες και κυρίως να εντοπίσει ποιες ήταν οι «τρύπες» του συστήματος Υγείας που επέτρεπαν όλα αυτά.
Δεύτερον, σε επίπεδο Βουλής και μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή (το αίτημα θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και η συζήτηση θα γίνει αρχές Απριλίου) θα γίνει εκτεταμένη συζήτηση ώστε να καταλάβουν και οι πολίτες τι συνέβαινε … θα κληθούν να καταθέσουν πρόσωπα-κλειδιά για όλα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν η επιτομή μίας διαπλοκής πολιτικού συστήματος, ΜΜΕ και άλλων συμφερόντων
Τελικά, το ζητούμενο είναι να υπάρξει κλίμα εξυγίανσης στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου, έτσι ώστε οι πολίτες να πειστούν ότι η φορολογική επιβάρυνση, οι ασφαλιστικές εισφορές, πιάνουν πραγματικά τόπο, γίνεται σωστή και ορθολογική διαχείριση των πόρων, επενδύονται σωστά στο σύστημα Υγείας ενισχύοντας τη δημόσια περίθαλψη, τη διαφάνεια, περιορίζοντας τις εστίες διαφθοράς και συναλλαγής με συμφέροντα και την εκμετάλλευση του αρρώστου».
«Θέλουμε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας, που θα βάζει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των ανθρώπων, την αξιοπρεπή τους φροντίδα και φυσικά το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s