Γ. Δραγασάκης: Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί πυλώνα της στρατηγικής για την έξοδο της χώρας από την κρίση

Αποτέλεσμα εικόνας για δραγασάκης

Δημήτρης Αβαρλής – stokokkino.gr

Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα διοχετευτούν 420 εκατομμύρια σε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά την υπογραφή τεσσάρων συμβάσεων του ταμείου με την τράπεζα Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Οι συμβάσεις υπογράφτηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα: «Πολιτικές και Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την ανάπτυξη των ΜμΕ στην Ελλάδα», που συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής για την έξοδο της χώρας από την κρίση, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι ο χώρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχει πληγεί και υπολογίζεται πως από την έναρξη της κρίσης χάθηκαν περισσότερες από 700.000 θέσεις εργασίας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εκτιμάται μάλιστα, ότι το διάστημα 2008-2014 έκλεισαν τουλάχιστον 229.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες στον τομέα των κατασκευών.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στις 5 κατευθύνσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων:

1.       Βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
2.       Η κυβέρνηση προχωρά στην αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα είναι πιο φιλικός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών.
3.       Δημιουργούνται οι συνθήκες, ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες. «Το χρηματοδοτικό πρόβλημα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα χωρίς την αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας από τις τράπεζες», πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης.
4.       Η κυβέρνηση στηρίζει τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, όπως τις συνεταιριστικές τράπεζες και προχωρά στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη διάδοση μικροπιστώσεων.
5.       Η 5η κατεύθυνση είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Άλλωστε το υπουργείο Οικονομίας έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι στόχος είναι «να απελευθερώσουμε δυνάμεις που είναι παγιδευμένες στην υπερχρέωση. Δεν πρέπει να σε καμιά περίπτωση να επιβραβεύσουμε επιχειρηματίες που πλούτισαν βουλιάζοντας στα χρέη τις επιχειρήσεις τους».

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές υποθέσεις και την Ιθαγένεια, τόνισε πως «η διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση είναι καίριο στοιχείο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη».

«Η στήριξη λοιπόν της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι κεντρική μας προτεραιότητα και διαπερνά οριζόντια όλον τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό, από τις προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ μέχρι τα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

«Η μικρή και μεσαία κλίμακα των επιχειρήσεών μας τις κάνει πιο ευέλικτες και προσαρμοστικές στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς. Χρειάζεται ωστόσο να προχωρήσουν σε ισχυρές διασυνδέσεις και συνέργειες μεταξύ τους, να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς, συστάδες επιχειρήσεων και χωρικά κλαδικά συστήματα ικανά να παράξουν οικονομίες κλίμακας και ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας που θα μπορούν να σταθούν στο διεθνές περιβάλλον», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί, πως η υπογραφή των συμβάσεων κατέστη δυνατή χάρη στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο είναι ο βασικός πυλώνας του Επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, το οποίο θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s