Συμφωνία κυβέρνησης /δανειστών – Τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 – Τι προβλέπει η συμφωνία για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές – Το χρονοδιάγραμμα μετά τη συμφωνία

Ανοίγει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους , «δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία» δήλωσε ο υπουργός οικονομικών προσθέτοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018 θα συζητηθούν  «πακέτο» με το θέμα του χρέους.

Η συμφωνία, σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιλαμβάνει και μέτρα που «μας στενοχωρούν» αλλά και κάποια θετικά στοιχεία όπως τα αντίμετρα αν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% και το γεγονός ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018, αλλά και η μεταφορά εταιρειών του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερΤαμείο Αποκρατικοποιήσεων .

Από 5.700 έως 6.600 ευρώ θα κυμαίνεται το αφορολόγητο από το 2020. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για μέτρα και αντίμετρα ώστε να έχουν ψηφιστεί έως τις 13 Μαίου. Στις 22 του μηνός η συνεδρίαση του Eurogroup όπου αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 7 δις ευρώ .

Αναφορικά με τις συντάξεις, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου εργασίας αποσαφήνισε ότι η συμφωνία προβλέπει μέση μείωση συντάξεων 9%, αλλά και ανώτατο πλαφόν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις στο 18%. Για τα εργασιακά σημείωσε ότι θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας για μετά το τέλος του προγράμματος, από 1η Σεπτεμβρίου 2018. Υπογράμμισε δε ότι δεν θα γίνει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί το λοκ-άουτ.

Διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές αλλά και στους τουριστικούς μήνες της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων επανέλαβαν Ενώσεις και Ομοσπονδίες Εργαζομένων. Κοινή συνέντευξη τύπου αύριο.

Στόχος, η εργασία με όρους αξιοπρέπειας και προοπτικής και η επιστροφή των νέων μας από το εξωτερικό, τόνισε στο μήνυμά του για την εργατική Πρωτομαγιά, ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως την πιο δύσκολη διαπραγματευτική μάχη με τους δανειστές ενώ επέκρινε τη στάση της ΝΔ για το θέμα.

«Μήπως αντί να επιτίθεστε στον πρωθυπουργό, πηγαίνατε μέχρι το Χίλτον να συμπαρασταθείτε στο ΔΝΤ;», απάντησε μέσω twitter ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην επιμονή της ΝΔς περί «ιδεοληψίας» της κυβέρνησης για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας.

Αναλυτικά:

 

  • Το αφορολόγητο πέφτει στα 5.700 ευρώ για τον άγαμο, μέχρι 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2020.
  • Συντάξεις: Μικρή παρέμβαση στις επικουρικές. Ανώτατο πλαφόν 18% στην μείωση συνολικά, με τον μέσο όρο της μείωσης του εισοδήματος να είναι στα 9% για κύριες και επικουρικές. Ολα αυτά, από 1/1/2019.
  • Εργασιακά: Δεν αλλάζει το όριο των ομαδικών απολύσεων (5%) αλλά η έγκριση θα δίνεται πλέον από το ανώτατο συμβούλιο εργασίας και όχι από τον υπουργό.
  • Δεν νομοθετείται το «λοκ-άουτ».
  • Από 1 Σεπτεμβρίου 2018 αναμένεται να τεθεί και το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

 

Τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020

Τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης που θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου του 2019 και του 2020, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Τα μέτρα αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις δαπάνες και τη μείωση φόρων.

Στις δαπάνες περιλαμβάνονται η επιδότηση ενοικίου και η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων ενώ στις μειώσεις φόρων, η μείωση των συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Αναλυτικά:

Δαπάνες
Επιδότηση ενοικίου
*Συνολικό ποσό 600 εκατ. ευρώ
*Κάλυψη περίπου των μισών νοικοκυριών της χώρας που διαμένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο με μηνιαία επιδότηση η οποία μπορεί να αγγίζει μέχρι και 1000 ευρώ το χρόνο.
Οικογενειακό επίδομα
Αυξάνουμε   κατά  250   εκατομμύρια   ευρώ  τον   υφιστάμενο   προϋπολογισμό   των
οικογενειακών επιδομάτων  που ανέρχεται σήμερα στα 650 εκατομμύρια ευρώ
Αυξάνουμε   κατά  250   εκατομμύρια   ευρώ  τον   υφιστάμενο   προϋπολογισμό   των
οικογενειακών επιδομάτων  που ανέρχεται σήμερα στα 650 εκατομμύρια ευρώ
* Αυξάνουμε κατά 260 εκατ. ευρώ τον υφιστάμενο προϋπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων.
*Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.
*Στόχος να ενισχυθεί το επίδομα από το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τρίτεκνους πολύτεκνους
Σχολικά γεύματα
* Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.
* Στόχος να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Βρεφονηπιακοί σταθμοί
* Αυξάνουμε κατά 50% το συνολικό αριθμό παιδιών προσχολικής ηλικίας (0 – 4) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε  βρεφονηπιακούς σταθμούς.
* Σήμερα δικαιούχοι είναι 90.000 παιδιά. Το 2019 οι θέσεις αυξάνονται σε 120.000 και το 2020 σε 135.000.
* Για την κάλυψη των αιτήσεων δημιουργούμε 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα.
* Κάθε μονάδα φιλοξενεί μέχρι 25 παιδιά.
Συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη
* Με το ισχύον πλαίσιο ο ασθενής κάλυπτε ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου του, ανάλογα με την ασθένειά του, σε ποσοστά που ανέρχεται σε 0%, 10% ή 25%.
* Σήμερα με το νέο μέτρο παρέχεται έκπτωση, σε όλο τον πληθυσμό, ανάλογα με τα εισοδήματά του:
– Για εισοδήματα έως 700 ευρώ η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ανεξαρτήτως ασθένειας.
– Για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%.

 

Θέσεις εργασίας
* Δημιουργία πάνω από 30.000 νέων θέσεων εργασίας
* Στόχος του προγράμματος η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων, του brain drain.
*Θα απευθύνεται στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα
* Η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει τον εργαζόμενο για έξι μήνες μετά το πέρας του προγράμματος.
Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)
* Αύξηση του ΠΔΕ για υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.) καθώς και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτηρίων.
Έσοδα – Φόροι

* Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
* Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
* Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς και επανακαθορισμός, στο άμεσο μέλλον, των τιμών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές τους αξίες.
* Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης
Έσοδα (το χρόνο)    Εισφορά (%)
0 – 12.000        0%    (από 0%)
12.000 – 20.000        0%    (από 2,2%)
20.001 – 30.000        0%    (από 5,0%)
30.001 – 40.000        5,0%    (από 6,5%)
40.001 – 65.000        7,0%    (από 7,5%)
65.001 – 220.000    9,0%    (ίδιο ποσοστό)
220.000 και πάνω    10%    (ίδιο ποσοστό)

 

Τι προβλέπει η συμφωνία για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

«Θα ανοίξουν σε τουριστικά μέρη, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στο δήμο Θεσσαλονίκης και γύρω από το Ελ. Βενιζέλος»

Περίπου 30 Κυριακές θα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου στο περιθώριο των εγκαινίων ενός ακόμη Κέντρου Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών στην Πατησίων στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Αθήνα.

«Υπάρχει συμφωνία να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Κυριακές επιπλέον. Θα ανοίξουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στο δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στο δήμο Θεσσαλονίκης και γύρω γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος» όπως είπε ο υπουργός. Και σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συμφωνεί η κυβέρνηση με το μέτρο συνέχισε: «Φυσικά διαφωνούσαμε αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό».

Ο υπουργός σε ερώτηση πότε θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή προς ψήφιση είπε μέχρι τις 15 του μηνός.

Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει λευκός καπνός και πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός, όπου αρκετά μέτρα είναι καλά αλλά θα υπάρχουν και μερικοί που θα υποστούν μειώσεις, υπάρχουν μέτρα κι αντίμετρα.

 

Το χρονοδιάγραμμα μετά τη συμφωνία

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθούν οι βουλευτές όλων των κομμάτων επί της συμφωνίας, παρά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Μόλις ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη συμφωνία, θα περάσει το αργότερο μέχρι τις 20 Μαΐου. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό το κείμενο θα περιέχεται το σύνολο των μέτρων, θετικών και αρνητικών, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019.

Εφόσον καταρτιστεί το νομοσχέδιο, θα σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εν συνεχεία θα φτάσει στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής μεταξύ 7 και 10 Μαΐου. Να σημειώσουμε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθούν οι βουλευτές όλων των κομμάτων επί της συμφωνίας, παρά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Από εκεί και πέρα, οι θεσμοί αναμένεται να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report), η οποία θα αποσταλεί στο Eurogroup, που με τη σειρά του στις 22 Μαΐου θα επικυρώσει και το τυπικό κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας και της δεύτερης αξιολόγησης, κάτι το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στην ατζέντα χρέος και πλεονάσματα

Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, θα τεθεί το πακέτο των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βγει από το τραπέζι η αρχική δεκαετία που απαιτούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016 και αναμένεται να προσαρμοστεί προς τα κάτω τόσο στη διάρκεια όσο και στο ύψος. Ως εκ τούτου, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να καθοριστούν στο 3,5% μέχρι και το 2021 ή το 2022 και από εκεί και πέρα θα αρχίσει η μείωσή τους.

Στο μέτωπο του χρέους, στόχος της κυβέρνησης παραμένει η συνολική συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό αποτιμώνται θετικά οι παρεμβάσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του επιτρόπου επί των Οικονομικών της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. ΔΝΤ και Βερολίνο συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για το μείζον πολιτικό ζήτημα που ακολουθεί τα προγράμματα προσαρμογής ήδη από το 2010, που είναι η βιωσιμότητα του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική κρίνεται και η σύνοδος G7 στο Μπάρι της Ιταλίας από τις 11 έως τις 13 Μαΐου, όπου θα βρίσκονται όλοι οι επικεφαλής των θεσμών, και δεν αποκλείεται να συνεδριάσει και το Washington Group για το θέμα του χρέους, προκειμένου να βρεθεί μια διατύπωση τέτοια που να ικανοποιεί το ΔΝΤ και παράλληλα να μην δημιουργεί προεκλογικό πρόβλημα στο Βερολίνο, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s