Πετρόπουλος : Η αλήθεια για τις νέες εισφορές – Ανακριβή τα όσα γράφονται – Τι θα πληρώνουν στο εξής οι ελεύθεροι επαγγελματίες – ρύθμιση χρεών προς Ταμεία σε ως 120 δόσεις

Πετρόπουλος στον Realfm 97,8: Η αλήθεια για τις νέες εισφορές – Ανακριβή τα όσα γράφονται

 

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε ότι είναι λανθασμένοι οι υπολογισμοί που δείχνουν αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο τρόπο υπολογισμού τους από το 2018, ενώ χαρακτήρισε «παρανόηση, η οποία θα λυθεί», πως θα επιβληθεί φόρος επί των ασφαλιστικών εισφορών.

«Πρώτα από όλα, πρέπει να πάρει κανείς υπόψιν του ότι η εισφορά που θα καταβληθεί φέτος, είναι πολύ μικρότερη, δηλαδή από 800 ευρώ περίπου κατά μέσο όρο για τους επαγγελματίες, η κατώτερη είναι 150-160. Αν αφαιρεθούν 160 ευρώ ανά μήνα από το σύνολο των καθαρών εσόδων, το υπόλοιπό είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το καθαρό εισόδημα που υπολογίστηκε το 2017», είπε ο υφυπουργός Εργασίας.

 

Και πρόσθεσε: «Το εισόδημα του 2018, επί του οποίου θα επιβάλει εισφορά ο ΕΦΚΑ θα είναι μεγαλύτερο, διότι το 2017 ο ασφαλισμένος πλήρωσε υποδεκαπλάσιο ποσό εισφορών. Συνεπώς θα αφαιρείται αυτό το υποδεκάπλάσιο ποσό μέσα στο ‘18».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε ότι από το 2018, με τη νέα ρύθμιση οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται από τα καθαρά έσοδα.

«Πάντα τα καθαρά θα είναι, ποτέ δεν θα είναι τα μεικτά. Η διαφορά είναι ότι αφαιρούσαμε τα καθαρά έσοδα και την ασφαλιστική εισφορά», είπε χαρακτηριστικά

 

Ερωτηθείς εάν τώρα θα φορολογείται η ασφαλιστική εισφορά ο ίδιος απάντησε:

«Όχι, σε καμία περίπτωση. Η φορολογία θα επιβάλλεται επί των εσόδων, όπως και τώρα γίνεται, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, διότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι δαπάνη. Δεν αλλάζει ο κανόνας που ισχύει στη φορολογία. Είναι μία παρανόηση. Θα λυθεί αυτή η παρεξήγηση».

Τι θα πληρώνουν στο εξής οι ελεύθεροι επαγγελματίες – ρύθμιση χρεών προς Ταμεία σε ως 120 δόσεις

Με έκπτωση αντιμετωπίζεται για το 2018 ο συνυπολογισμός των εισφορών στην βάση υπολογισμού τους και για εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών ως 15.000 ευρώ, δηλαδή για τέσσερις στους πέντε, δεν θα υπάρξει μεταβολή, είπε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.  – Έρχεται ρύθμιση χρεών προς Ταμεία σε ως 120 δόσεις.

Για την συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, με το νέο καθεστώς είναι μειωμένες οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν, τόνισε η κ. Βρακά στην αρχή της συνέντευξης.

Σχολιάζοντας τη φημολογία των τελευταίων ημερών για άμεσες επιβαρύνσεις, πληρώνοντας επιπλέον, η ίδια είπε ότι «υπήρχε απαίτηση των θεσμών από το Νοέμβριο του 2016 η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες να αλλάξει, ώστε να προβλέπεται από το 2017 δεν θα αφαιρούνται από τη βάση υπολογισμού οι ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα είναι αφαιρούμενη δαπάνη από το φορολογητέο αποτέλεσμα».

«Το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι αυτό δεν ισχύει πουθενά αλλού στον κόσμο … η κυβέρνηση «πέτυχε στη διαπραγμάτευση να μην εφαρμοστεί αυτό από το 2017, αλλά αρχικά το 2018 να υπάρχει έκπτωση στη βάση υπολογισμού κατά 15% … οι εισφορές δεν θα είναι μειωμένες αλλά δεν θα είναι και αυξημένες. Θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού, δεν θα αφαιρούνται οι εισφορές από τη βάση υπολογισμού από το 2018, αλλά η νέα αυτή βάση υπολογισμού θα έχει έκπτωση 15%, δηλαδή η βάση του υπολογισμού θα είναι το 85%» του εισοδήματος.

Ουσιαστικά, η προσθήκη των εισφορών στη βάση υπολογισμού και η έκπτωση αλληλοαναιρούνται και τελικά για τα εισοδήματα ως 15.000 ευρώ, που αποτελούν το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, όπως είπε.

Και το 2018 και το 2019 με το νέο τρόπο υπολογισμού οι ασφαλιστικές εισφορές για εισοδήματα ως 15.000 ευρώ, για το 80% των επαγγελματιών, είναι ουσιωδώς μικρότερες από αυτές που ίσχυαν προ του νόμου Κατρούγκαλου, με τις τότε ασφαλιστικές κατηγορίες, υπογράμμισε η κ. Βρακά.

Το 2019, όταν και δεν θα υπάρχει η έκπτωση του 15% στη βάση υπολογισμού, η επιβάρυνση σε σχέση με το ισχύον καθεστώς μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, «η επιβάρυνση εξακολουθεί να είναι μικρότερη για τη συντριπτική πλειοψηφία, για εισοδήματα ως 12.000-13.000 ευρώ σε σχέση με τις ασφαλιστικές κατηγορίες που ίσχυαν. Σε σχέση με το 2017, οι εισφορές το 2019 θα έχουν μεσοσταθμική αύξηση 8%-10% που εξαρτάται από το εισόδημα και την ασφαλιστική κατηγορία που ανήκει», επί των εισφορών.

Η κυβέρνηση πάντως εξετάζει ήδη κινήσεις ελάφρυνσης, καθώς «υπάρχει μία κατηγορία που επιβαρύνεται περισσότερο … ήδη υπάρχει σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί αυτό … μέχρι το 2019 έχουμε τη δυνατότητα ακριβών απολογισμών για να παρέμβουμε», τόνισε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η ίδια διευκρίνισε ότι όσον αφορά τη φορολογία δεν αλλάζει κάτι και οι εισφορές θα εξακολουθήσουν να εκπτίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Καμία αλλαγή στην προσωπική διαφορά μέχρι το 2019

Ακολούθως η κ. Βρακά αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές που έρχονται στις συντάξεις με τα νέα μέτρα και ξεκαθάρισε ότι «μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2018 εξακολουθεί να ισχύει η καταβαλλόμενη ως 12 Μαΐου 2016 σύνταξη … Από το 2019 και μετά θα υπάρχει μείωση των προσωπικών διαφορών το ανώτατο έως 18%, αλλά σε πολλές περιπτώσεις σημαντικά μικρότερη», ενώ σε άλλο σημείο διευκρινίστηκε ότι υπάρχουν και μειώσεις 2%, 3%, 4%, που μεσοσταθμικά φέρνουν τη μείωση στο 9%.

Σε πολλές περιπτώσεις … στο ΙΚΑ π.χ. με τις κατά πλειοψηφία χαμηλές συντάξεις «ένα μεγάλο ποσοστό θα λάβει θετική προσωπική διαφορά, αύξηση της σύνταξής του … έτσι το ποσοστό των προσωπικών διαφορών που επηρεάζεται αρνητικά είναι μικρότερο και κάτω του 18%», όπως διευκρίνισε.

Τελικά, το 2019 «οι συνταξιούχοι που τα καταστατικά δεν τους ευνοούσαν στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης» θα δουν θετική διαφορά, συνέχισε η κ. Βρακά. Η ωφέλεια «δεν έχει να κάνει με το ύψος της σύνταξης αλλά με τον ασφαλιστικό φορέα προέλευσης … στο ΙΚΑ ένα σημαντικό ποσοστό παλαιών συνταξιούχων θα έχουν θετική προσωπική διαφορά, αύξηση στη σύνταξή τους από το 2019».

Αυτές οι απώλειες θα αντισταθμιστούν σταδιακά από το 2022 με την αύξηση της Εθνικής Σύνταξης, μέσω της μεγέθυνσης του ΑΕΠ της χώρας, όπως είπε.

Τι ισχύει για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η κ. Βρακά έδωσε διευκρινίσεις και για την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κήρυξε παράνομες τις περικοπές μετά το 2019. «Υπάρχει συνταγματική υποχρέωση, κάθε φορά που εισάγεται νομοσχέδιο για συνταξιοδοτικά θέματα του δημοσίου, να ζητείται πρωθύστερα η γνώμη του Ελεγκτικού … είναι το αρμόδιο δικαστήριο που κρίνει … η γνώμη του είναι πολύ  σημαντική», όπως είπε, αλλά είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική.

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδότησε ότι από την αιτιολόγηση δεν προέκυπτε ο δημόσιος σκοπός που εξυπηρετούν οι περικοπές αυτές … είναι γεγονός, γιατί αυτό θα προκύπτει όχι από την αιτιολόγηση επιμέρους άρθρων συνταξιοδοτικών ζητημάτων, αλλά του συνόλου … η εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου θα αναφέρει λεπτομερώς και με σαφήνεια τους λόγους».

Ρύθμιση σε δόσεις για οφειλές προς Ταμεία

Η κ. Βρακά αναφέρθηκε στη συνέχεια στο σημαντικό θέμα της διευθέτησης οφειλών προς τα Ταμεία. Ειδικά παλιοί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που επί χρόνια έμειναν άνεργοι, συσσώρευσαν μεγάλες οφειλές προς το Ταμείο, που και σήμερα τους ακολουθούν, «απειλώντας» την δυνατότητά τους τελικά να συνταξιοδοτηθούν.
«Επεξεργαζόμαστε ήδη τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών που είχαν δημιουργηθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, σε διαφορετική βάση από ό,τι ίσχυε ως τώρα, ακριβώς για να εξυπηρετούμε την αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης. Η βάση είναι η οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου, που θα λαμβάνεται υπόψιν», είπε η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ανέφερε ότι θα υπάρξει δυνατότητα δόσεων και -διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένο- εκτίμησε ότι δεν θα αλλάξει αυτό που ισχύει σήμερα, δηλαδή όποιος χρωστάει ως 20.000 ευρώ θα μπορεί να πάρει σύνταξη και η οφειλή να παρακρατείται από αυτήν, ενώ η ρύθμιση θα αφορά το υπόλοιπο ποσό της οφειλής του.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s