Μαξίμου: Κανένας συμβασιούχος δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει χρήματα – Γ. Κατρούγκαλος: Θα βρούμε λύση για τους συμβασιούχους ώστε κανείς να μη χάσει το ψωμί του – Π. Ρήγας: Έφτιαξαν ένα σύστημα ομηρίας στους δήμους και τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο (Video)

Αποτέλεσμα εικόνας για αχτσιόγλου

Αναλυτική ενημέρωση για τα ζητήματα της συμφωνίας που άπτονται των αρμοδιοτήτων της πραγματοποίησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε ενημερωτική συνεδρίαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε αναλυτική ενημέρωση για τα ζητήματα του χρέους και ποια είναι η δυναμική της σχετικής συζήτησης αυτήν την ώρα.

Κατά τη διάρκεια της περίπου τρίωρης συνεδρίασης στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε ενημέρωση για τα ζητήματα του χρέους: Τη δυναμική της συζήτησης αυτήν τη στιγμή, τις συζητήσεις στο Μπάρι στους G7 για το χρέος, τη συζήτηση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας αναφορικά με το δημοσιονομικό μονοπάτι από το 2018 και μετά, από το οποίο εξαρτάται και ο προσδιορισμός, το εύρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Στο πλαίσιο αυτής της γενικής συζήτησης, επισημάνθηκε από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο και το γεγονός ότι από τη συμπεριφορά των αγορών φαίνεται ότι μερικώς προεξοφλείται θετική κατάληξη στην όλη συζήτηση.

Ο κ. Τζανακόπουλος, η κ. Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, δέχτηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις σε σχέση με τη συμφωνία. Διευκρινίσεις ζητήθηκαν και για τη συζήτηση για το χρέος, και ειδικότερα λεπτομέρειες σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018, ενώ υπήρξαν ερωτήσεις με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων για το αν και κατά πόσον ισχύουν όσα γράφονται για κάποια μέτρα και αντίμετρα, και για το χρέος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Αχτσιόγλου προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για τη συμφωνία ως προς το εργασιακά, παρουσίασε το σύνολο των σχετικών αντιμέτρων. Τόσο η ίδια, όσο και ο κ. Πετρόπουλος απάντησαν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΕΦΚΑ. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι η συζήτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές βασίζεται σε λανθασμένες βάσεις, γιατί το 2017 δεν αλλάζει τίποτα απολύτως, ενώ το 2018, με το 15% έκπτωση, το ύψος των εισφορών για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι το ίδιο, ενώ για κάποιος θα υπάρξει μία πολύ μικρή επιβάρυνση και για κάποιος άλλους μπορεί και κάποια ελάφρυνση. Ειπώθηκε, επίσης, ότι για το 2019 είναι ακόμα ανοικτό, καθώς καταργείται μεν η έκπτωση, ωστόσο θα εξεταστεί πώς θα επιλυθούν πιθανές αδικίες που μπορεί να δημιουργούνται.

«Κανένας συμβασιούχος δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει χρήματα»

Διευκρινίσεις δόθηκαν, μεταξύ άλλων, και για τις γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί των οποίων είναι εκπεφρασμένες οι θέσεις της κυβέρνησης.

«Κρατάτε «μικρό καλάθι» σε σχέση με όσα ακούγονται για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων», αναφέρουν με νόημα κύκλοι της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα των συμβασιούχων των ΟΤΑ.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι «δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής χρημάτων από οποιονδήποτε δεν έχει πληρωθεί». Επιπλέον, τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει «μέχρι κεραίας» η χθεσινή δέσμευση της κυβέρνησης (ότι κανένας άνθρωπος δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα ευρώ για τη δουλειά που έχει προσφέρει), και από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, αλλά και κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσημης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Όπως υπογραμμίζουν, «η κυβέρνηση θα αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, νομοθετική ή άλλη, ώστε κανένας άνθρωπος να μη χρειαστεί να επιστρέψει χρήματα ή να μην πληρωθεί».

Γ. Κατρούγκαλος: Θα βρούμε λύση για τους συμβασιούχους ώστε κανείς να μη χάσει το ψωμί του

Για το θέμα που προέκυψε με τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους Δήμους μίλησε Στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την υπόθεση ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι συμβασιούχοι είναι εργάτες, είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε την βούληση της κυβέρνησης να βρεθεί λύση για να μη χάσει το ψωμί του κανένας άνθρωπος.

Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην εκπομπή του Δημήτρη Κουκλουμπέρη και του Νίκου Σβέρκου ανέφερε πως όταν ήταν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε προχωρήσει σε μια τέτοια νομοθετική τροπολογία ενόψει μιας μονιμότερης λύσης «προς την οποία πρέπει να στραφούμε».

Οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δήλωσε. Είναι όλοι τους εργάτες, σημείωσε. Έχουμε όμως μια συνταγματική δέσμευση με βάση την αναθεώρηση του 2001 ότι δεν είναι δυνατή η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου εξήγησε.

«Τους είχα πει τότε ότι η ορθότερη λύση θα ήταν να δούμε πόσες θέσεις θα μπορούσαν να προκηρυχθούν ως μόνιμες και να ληφθεί υπόψη η προϋπηρεσία. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταβληθούν ή να ζητηθούν πίσω δεδουλευμένα. Προς Θεού. Με τον ιδρώτα τους έλαβαν αυτές τις αποδοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενώ εξήγησε μεταξύ άλλων «Δεν έχω δει την απόφαση. Θα συνεργαστούμε όλοι οι υπουργοί που είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν με την υπόθεση για να βρεθεί μία λύση. Δε μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος.

Υπήρξε πολιτική μεθόδευση από ορισμένους δημάρχους να δεχθούν μια απόφαση που έλυνε τα προβλήματα των συγκεκριμένων δήμων. Έχει πολλές απόψεις το θέμα από πλευρά δημοσίου συμφέροντος Και πως θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των δήμων;

Μιλάμε για φτωχούς ανθρώπους. Για εργάτες. Είναι δυνατόν να τους θεωρεί κανείς πολιτικούς αντιπάλους; Δεν κινηθήκαμε πελατειακά. Δε τους έχουμε προσλάβει εμείς. Όλους αυτούς εμείς τους εργαζόμενους εμείς τους βρήκαμε. Είναι ανήθικο να μιλά κανείς για ανθρώπους ως πολιτική ιδιοκτησία.

Κανένας εξ αυτών δε χρωστάει τον ορισμό του σε αυτή τη θέση στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική μας δέσμευση είναι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μη χάσει το ψωμί του κανένας άνθρωπος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος.

Π. Ρήγας: Έφτιαξαν ένα σύστημα ομηρίας στους δήμους και τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο (Video)

 

Μιλώντας για την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι το ελεγκτικό συνέδριο δεν μπορεί να μιλήσει για τη συνταγματικότητα του νόμου.

«Μας κουνάνε το δάκτυλο αυτοί που έφτιαξαν το σύστημα και είχαν τους εργαζόμενους στους δήμους, υπό ομηρία όλα τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και παρέπεμψε στον υπουργό Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία. Απ’ την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι θα απολυθούν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s