Έ.Αχτσιόγλου: Καμία μεταβολή για τα 2/3 των συντάξεων

Κατερίνα Κανάκη – stokokkino.gr

Η κυβέρνηση πέτυχε ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επισήμανε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόλγου, από το βήμα της Βουλής. Αναφορικά με τις συντάξεις, έκανε λόγο για τρομολαγνεία από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως τα 2/3 των συντάξεων δεν θα υποστούν καμία μεταβολή.

Μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα, τόνισε πως με ένα πολύ μικρό άρθρο γίνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα στην εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
«Οι δυο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν θα βρίσκονται πια σε αναστολή από την 21η Αυγούστου του 2018, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μπορούν να υπογράφουν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας», όπως είπε.
«Με τη διάταξη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις επιχειρείται η αναστροφή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα.

Με την προτεινόμενη διάταξη, η αναστολή της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το ΜΠΔΣ, καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως την 20.8.2018.

Επομένως από την 21.8.2018 το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο νόμος 1876/του 1990», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου

Η υπουργός εξήγησε, μάλιστα, πως τους τελευταίους μήνες υπάρχει αντιστροφή κλίματος αναφορικά με την ανεργία, μέσω των αυξημένων ελέγχων από το ΣΕΠΕ, το οποίο βρίσκεται πλέον μόνιμα σε εγρήγορση.

Αναφορικά με τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, η Έφη Αχτσιόγλου παραδέχθηκε τον επιβαρυντικό χαρακτήρα του μέτρου, ωστόσο, όπως είπε, δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης.
«Δεν αποτελεί δική μας πολιτική επιλογή, αλλά κάναμε προσπάθειες να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτού μέτρου», δήλωσε.
Εξήγησε πως μόνο οι συντάξεις που έχουν να κάνουν με την προσωπική διαφορά θα υποστούν μειώσεις, με τα 2/3 των συντάξεων να μην υφίστανται καμία μεταβολή.
Τόνισε δε, πως το ποσοστό μείωσης των συντάξεων που δεν θα υπερβαίνει το 18%, ενώ όσοι με βάση το νέο νόμο θα έπρεπε να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη σε σχέση με τη προηγούμενη, θα τη πάρουν κανονικά. Σύμφωνα με την υπουργό, πρόκειται για 300.000 συνταξιούχους εκ των οποίων 80% ανήκουν στο ΙΚΑ.
Τέλος, η υπουργός Εργασίας ανέφερθηκε διεξοδικά στα αντίμετρα, μεταξύ άλλων, στο εκτεταμένο επίδομα στέγασης, στη συμμετοχή στα φάρμακα, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα παιδικά γεύματα.
Όπως είπε, με τα θετικά αντίμετρα μπαίνουν πλέον τα θεμέλια για την επαναφορά στην κανονικότητα. «Η αξιολόγηση τελειώνει κι η επόμενη μέρα θα έχει μικρές και μεγάλες αλλαγές για δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες που χρειάζονται οι πολίτες», σημείωσε η υπουργός.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s