«Θέλουν να παραδόσουν την καθαριότητα σε ιδιώτες»

Η στάση της αντιπολίτευσης οφείλεται στην δική της βαθύτερη στόχευση, να παραδοθεί η καθαριότητα σε ιδιώτες, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά, αναφορικά με το θέμα των εργαζόμενων στην καθαριότητα των Δήμων, ενώ καυτηρίασε και τη στάση της ΚΕΔΕ με τις «διαρροές» σε σχέση με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα ρυθμίζει θέματα της αυτοδιοίκησης καθυστέρησε να ψηφιστεί λόγω της αντίστοιχης διαδικασίας για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα, αλλά αμέσως μετά θα τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής, όπως είπε ο κ.Σκουρλέτης.

Σημείωσε μάλιστα ότι δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς αυτή είναι «μία συζήτηση που έχει ανοίξει και θα συνεχιστεί … φιλοδοξούμε μέσα στο Φθινόπωρο του 2017 το αργότερο να ψηφίσουμε αυτές τις αλλαγές».

Αντίθετα, αφορά «λειτουργικά θέματα των Δήμων, των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, το προσωπικό των Δήμων και των ΟΤΑ, κτλ.», όπου όπως είπε «υπάρχουν δύο ζητήματα».

«Το ένα είναι οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ «το άλλο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που έχουν παραταθεί οι συμβάσεις τους μέχρι το τέλος του 2017, με αποφάσεις των τότε υπουργών κ.κ. Κατρούγκαλου και Βερναρδάκη».

Ειδικά για «το τελευταίο, περιμένουμε την οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που, κατά περίεργο τρόπο, διέρρευσε … προφανώς από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο οποίος μάλιστα με ανακοινώσεις έβγαλε και «πληροφορίες» από το νομικό του σύμβουλο για το σκεπτικό των συζητήσεων εντός του Ελεγκτικού Συνεδρίου … αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά, υπονομεύουν το κύρος της Δικαιοσύνης».

Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, «η τελική απόφαση σχετίζεται τόσο με την πληρωμή των δεδουλευμένων … και με τη νομιμότητα της παράτασης των συμβάσεων … η δέσμευση μας είναι να μην υπάρξει απλήρωτος εργαζόμενος για δεδουλευμένη εργασία και να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία στον κρίσιμο αυτό για τους Δήμους τομέα».

Η αντιπολίτευση θέλει να παραδόσει την καθαριότητα σε ιδιώτες

Σχολιάζοντας εξάλλου την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, ο ίδιος εκτίμησε ότι η «στάση της αντιπολίτευσης οφείλεται στην δική της βαθύτερη στόχευση, να παραδοθεί η καθαριότητα σε ιδιώτες».

«Δεν θέλουν οι Δήμοι να παρέχουν αυτή την ανταποδοτική υπηρεσία όπως την παρέχουν, αλλά η συλλογή και διαχείριση απορριμμάτων να γίνει υπόθεση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που θα επιβαρύνουν το κόστος και θα προκαλέσουν αύξηση των τελών, ενώ θα φέρουν και άθλιες συνθήκες εργασίας για τους απασχολούμενους», όπως είπε.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό διαμορφώσει εθνικό σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων … έχουν υπάρξει περιφερειακά σχέδια διαχείρισης που σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται ήδη στη φάση της υλοποίησης, αλλού με ΣΔΙΤ, αλλού με ευθύνη και πρωτοβουλία των Περιφερειών … δεν είμαστε στο βαθμό που θα θέλαμε, αλλά έχουν δρομολογηθεί».

Ο υπουργός Εσωτερικών παράλληλα τόνισε ότι «η βασική ευθύνη διαχείρισης είναι των τοπικών κοινωνιών, πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες τους, δεν μπορούμε να περιμένουμε από το κεντρικό κράτος να μας πει πώς θα διαχειριστούμε τα σκουπίδια της περιοχής μας, ή να μην θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s