Α. Τσίπρας: Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες που θα κάνουν μισθωτούς τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι»

Άντυ Κουκλάδα – stokokkino.gr

Την εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» σε μισθωτούς, εξήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε στο υπουργείο Εργασίας μαζί με την αρμόδια υπουργό Έφη Αχτσιόλγου παρουσία και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Στο επίκεντρο μεταξύ άλλων τέθηκαν οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους αλλά και για τις δράσεις της κυβέρνησης στους τομείς αυτούς το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για την μείωση της ανεργίας
Αρχικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σταθερή μείωση της ανεργίας αλλά και την σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας. Έφερε ως παράδειγμα τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία μειώθηκε στο 21,7% τον Απρίλιο του 2017, που συνιστά το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2012.
Όπως υπογράμμισε, “αυτά δεν είναι αποτέλεσματα που ήρθαν από μόνα τους αλλά πίσω τους κρύβεται μια προσπάθεια με μεγάλες δυσκολίες”, αφού όπως σημείωσε “έγιναν σε συνθήκες σκληρής επιτροπείας και δημοσιονομικής επιτήρησης”. Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέχεια έκανε λόγο για τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, που δείχνουν ότι για το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαμε θετικό ισοζύγιο 256.000 θέσεων εργασίας, που συνιστά την υψηλότερη επίδοση εξαμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι “από το Φλεβάρη που αναλάβαμε μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας”.
Για τα προγράμματα απασχόλησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Παράλληλα, έκανε λόγο για τα στοχευμένα προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων αλλά και για την αναχαίτιση του λεγόμενου brain drain. Ο ίδιος ανέφερε ότι “πάνω από το 1/3 των οφελουμένων των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας βρίσκουν δουλειά αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, που είναι ιδιαίτερα θετικό γεγονός”. Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και κυρίως στους ΟΤΑ, που θα αφορούν μακροχρόνια ανέργους, ανέργους μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη αλλά και ανέργους χαμηλών προσόντων. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους από αυτά τα προγράμματα θα έχουν καλυφθεί τουλάχιστον 12.000 άτομα.
Για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέχεια της ομιλίας του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο όπως τόνισε “είναι κρίσιμο εργαλείογια την προστασία των εργαζομένων.” Με περισσότερους από 100.000 ελέγχους τη διετία 15 – 16 έχουμε επιτύχει μείωση της αδήλωτης εργασίας, στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, από το 19.17% που βρισκόταν το 2014, στο 13,58% το 2016.
Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν την ενίσχυση του πλαισίου ενάντια στην αδήλωτη, την υποδηλωμένη και την απλήρωτη εργασία. Όπως ανέφερε, θα γίνεται αποκλεισμός των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία από δημόσια χρηματοδότηση, πράγμα που θα συμβάλλει στην δημιουργία πλαισίου για το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.
Για τις παρεμβάσεις για τουε εγκλωβισμένους ανέργους και την ψευδή αυτο – απασχόληση
Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Κυβέρνηση, αυτές θα είναι για τους εγκλωβισμένους ανέργους καθώς και για το πρόβλημα της ψευδούς αυτοαπασχόλησης.
Αναφορικά με τους εγκλωβισμένους ανέργους, είναι εκείνοι που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία, δεδομένα που έχουν ως αποτέλεσμα να ζουν με την απειλή της ανεργίας.  Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου, σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει, αφενός την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και αφετέρου την επανεκπαίδευσή του με νέες γνώσεις και ικανότητες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ το οποίο θα αφορά περίπου 50.000 εργαζόμενους.
Αναφορικά με την ψευδή αυτο – απασχόληση, είναι οι περιπτώσεις, όπου πίσω από το μπλοκάκι κρύβεται η ύπαρξη εξαρτημένης εργασίας και ο μισθωτός μεταμφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μεταμφίεσης είναι η παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ότι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κλπ. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το πρώτο βήμα έγινε, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, μέσα από την κοινωνική ασφάλιση και τη δυνατότητα να διαμοιράζεται η ασφαλιστική εισφορά ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Ήδη 22.000 εργαζόμενοι έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Το δεύτερο βήμα θα είναι να θέσει η Κυβέρνηση σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με μπλοκάκι, σε μισθωτό εργαζόμενο. Απαραίτητη ασφαλώς προϋπόθεση θα αποτελέσει η εγγραφή στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι “η αντιμετώπιση της ανεργίας σε συνδυασμό με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας αποτελούν τα απαραίτητα βήματα για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ξανά ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Τα οικονομικά στοιχεία του ΕΦΚΑ για άλλη μια φορά, διαψεύδουν τους προφήτες της καταστροφής. Το πλεόνασμα που καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο ξεπερνά τα 100 εκατ. Ευρώ.” Παράλληλα, υπογράμμισε ότι “Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποτελεί αντανάκλαση τόσο της θετικής τάσης στην μισθωτή εργασία όσο και της βελτίωσης της εισπραξιμότητας, η οποία στους ελεύθερους επαγγελματίες έχει φτάσει από το 53% σχεδόν στο 70%. Όλα αυτά τη στιγμή που το 2015 παραλάβαμε ένα ταμειακό έλλειμμα στην κύρια ασφάλιση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ενώ το 2009 το ταμειακό πλεόνασμα ξεπερνούσε το 1,5 δισ. Ευρώ”.
Για τον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Για τον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός είπε
 ότι “η Κυβέρνηση το 2015 θεσμοθέτησε πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης”, ωστόσο, “σήμερα ο προϋπολογισμός δαπανών για την κοινωνική πρόνοια είναι υπερδιπλάσιος από όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση”. Αυτό σημαίνει ότι πό τα περίπου 780 εκ. στα οποία ανερχόταν το 2015, το 2017 ξεπέρασε το 1,57 δισ. ευρώ, ενώ το 2019, με τα αντίμετρα, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2,57 δισ. Ευρώ.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρεις άξονες παρεμβάσεων που έχουν γίνει. Ο πρώτος αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας, για την οποία η Κυβέρνηση προχώρησε στην δημιουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Από τον Φλεβάρη μέχρι σήμερα, όπως είπε, 560.000 πολίτες ωφελούνται από το ΚΕΑ ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσουν τους 700.000.  Παράλληλα με την άμεση οικονομική στήριξη προβλέπεται και η πρόσβαση σε μια σειρά από προγράμματα στα οποία περιλαμβάνονται:
-Χαμηλά κοινωνικά τιμολόγια παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και νερού.
-Δωρεάν ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. 60.000 παιδιά προβλέπεται  ότι θα ενταχθούν για τη σχολική χρονιά 2017-2018.
-Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν τρόφιμα.
-Χιλιάδες άνεργοι δικαιούχοι του ΚΕΑ, θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Όσον αφορά τα σχολικά γεύματα, το 2017 επεκτείνονται σε περισσότερους από 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων, σε Δήμους ολόκληρης της επικράτειας. Το 2019 με βάση τα αντίμετρα, από το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων θα καλυφθούν 500.000 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, με ετήσια δαπάνη 190 εκ. ευρώ.
Για τα Κέντρα Κοινότητας
Όπως σημείωσε ο Α. Τσίπρας, κορμό του νέου κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα αποτελέσουν τα 250 Κέντρα Κοινότητας, τα οποία θα ιδρυθούν σε όλη την επικράτεια, ενώ ήδη λειτουργούν 70. Ουσιαστικά, αυτά τα κέντρα θα συνθέσουν ένα ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση γύρω από κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες των οποίων είναι δικαιούχοι. Συνδεδεμένα με τα Κέντρα Κοινότητας είναι και τα κέντρα για:
-Ρομά
-Κακοποιημένες γυναίκες
-Στήριξη της οικογένειας
-Ολοκληρωμένης φροντίδας για τους ηλικιωμένους
Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Σε ό, τι αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η Κυβέρνηση από κοινού με το υπουργείο Εργασίας, προχωρά σε διαρκή διεύρυνση του αριθμού των θέσεων. Ήδη υπάρχουν 100.000 θέσεις το 2017, σε σχέση με τις 70.000 που υπήρχαν το 2015, ενώ κατά τη διετία 2019-2020 θα προωθηθεί η δημιουργία 1.800 νέων σταθμών ή 45.000 νέων θέσεων για παιδιά. Η προβλεπόμενη ετήσια δαπάνη θα είναι επιπλέον 150εκατ. ευρώ.
Για το νέο θεσμικό πλαίσιο αναδοχής και υιοθεσίας
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία. Βασικοί του στόχοι, είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής για υιοθεσία, που σήμερα είναι 4 χρόνια, η πρόληψη της ιδρυματοποίησης των παιδιών που εγκαταλείπονται, καθώς και η αποιδρυματοποίηση των ανηλίκων που σήμερα ζουν σε ιδρύματα, η πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας καθώς και η εξάλειψη της εμπορίας παιδιών.
Για τις Εργατικές Κατοικίες
Τέλος, έκανε λόγο για την επίλυση του ζητήματος Εργατικών Κατοικιών. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα με 36.000 οικιστές που δεν έχουν λάβει ακόμα οριστικά παραχωρητήρια ενώ τόνισε ότι μέσα από τις ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών θα στηριχθεί “το σύνολο των οικιστών και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες και τους ανέργους και προασπίζουμε στην πράξη τον κοινωνικό χαρακτήρα της εργατικής κατοικίας.”.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s