Θρασύτητας συνέχεια – Μετά το Λοβέρδο, ο Γεωργιάδης…

Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης – stokokkino.gr

«Το δημόσιο συμφέρον ήταν να γίνει ο πλειστηριασμός του Ερρίκος Ντυνάν» υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την εκχώρηση του ΚΙΕΝ στην τράπεζα Πειραιώς. 

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Υγείας από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014, με το γνωστό του ύφος και ήθος και ορίζοντας τον εαυτό του ως φιλελεύθερο δεξιό μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει υπερβολικά πολλά Νοσοκομεία, γιατί δεν έχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μάλλον για αυτό το λόγο έδιωξε 2500 γιατρούς από το ΠΕΔΥ το 2014.

Με το γνωστό του ύφος ο κος Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι με το μνημόνιο εμπιστευτικότητας μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και ΚΙΕΝ, παρείχε καλές υπηρεσίες σε εργαζόμενους και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Ο κος Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε τις αποφάσεις του να παρέμβει στη διοίκηση του ΚΙΕΝ ζητώντας χωρίς να έχει αρμοδιότητα και κατ απαίτηση του τραπεζίτη κυρίου Σάλλα, την παραίτηση του ΔΣ του Νοσοκομείου παρέχοντας παράλληλα και την εγγύηση μέσω του μνημονίου εμπιστευτικότητας ότι δεν θα ασκηθούν νομικά μέσα κατά της τραπέζης στην οποία κατέληξε.
Επίσης, ο κος Γεωργιάδης προσφέροντας πλήρη κάλυψη στον κύριο Λοβέρδο και στην τοποθέτησή του την οποία χαρακτήρισε ως εξαιρετική σημείωσε ότι η τροπολογία του δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο πλειστηριασμό παρά το γεγονός ότι ο κος Λοβέρδος αποδέχθηκε το αντίθετο.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε σε όλα τα σημεία των απαντήσεων του, πως το ΚΙΕΝ ήταν ιδιωτική κλινική, αναφέροντας έγγραφη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη τον Ιούλιο του 2010, στην οποία σημειώνεται ότι πρέπει να διερευνηθεί η γέφυρα που ενώνει το δημόσιο θεραπευτήριο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο με το ιδιωτικό νοσοκομείο, «Ερρίκος Ντυνάν»».
Επίσης όπως ισχυρίστηκε «Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει το Ντυνάν ως ιδιωτικό ίδρυμα καθώς ο καταλογισμός του clawback του υπ. Υγείας προς το «Ντυνάν» γινόταν με καθεστώς ιδιωτικής κλινικής.
Ακόμα και η ελληνική Δικαιοσύνη και ο εισαγγελέας που προφυλάκισε τον Μαρτίνη, σύμφωνα με τον κο Γεωργιάδη, τον προφυλάκισε ως πιθανό ένοχο για απιστία ως προς ένα ιδιωτικό ίδρυμα, υποστηρίζοντας ότι «ο κοινωφελής χαρακτήρας του Ντυνάν είχε χαθεί από τα χρέη του».
Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η παρέμβαση του υπήρξε καθ υπέρβαση των καθηκόντων του στη διαμάχη μεταξύ δυο ιδιωτικών εταιρειών όπως είπε «προσφέροντας καλές υπηρεσίες προκειμένου να διασωθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων και να μη χάσει το διεθνές σήμα του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός».
Ο κος Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι η αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας στο ΚΙΕΝ ήταν μηδενική καθώς ο Μαρτίνης είχε τον απόλυτο έλεγχο, παρά το γεγονός ότι την αρμοδιότητα των οικονομικών με νόμο την είχε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ που οριζόταν από το υπουργείο Υγείας.
Αναφορικά με την παρέμβαση του και την επίμαχη τροπολογία, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε, ότι ζήτησε την παραίτηση του τότε προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν κατ’ εντολήν του τότε ισχυρού άνδρα της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα. «Ήταν επιθυμία της Τράπεζας Πειραιώς να αλλάξει η διοίκηση γιατί αλλιώς δεν δεχόταν να βάλει λεφτά στο νοσοκομείο. Πολύ καλώς έκανα !», είπε. «Άδραξα την ευκαιρία από το αίτημα της τράπεζας για να παραιτήσω τον Μαρτίνη», ομολόγησε αυτολεξεί, χωρίς να αρνείται πως εκ του νόμου δεν είχε δικαίωμα να το κάνει.
Αναφορικά με το μνημόνιο εμπιστευτικότητας και απαντώντας σε ερωτήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κου Λάππα είπε ότι ήταν απλά ο οδικός χάρτης καλής συνεργασίας μεταξύ ΚΙΕΝ και τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να μη κλείσει το νοσοκομείο και να διασωθούν οι 1000 περίπου θέσεις εργασίας.
Όπως περιέγραψε ο κος Γεωργιάδης, Η ΜΑΡΦΙΝ είχε μπλοκάρει το σύνολο της περιουσίας Ντυνάν και ο μόνος λόγος που δεν είχε πλειστηριαστεί νωρίτερα ήταν οι εγγυήσεις που έδινε το κράτος, εγγυήσεις που δεν ήθελε πλέον να δώσει γιατί όπως είπε ως υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα ήταν εγκληματικό να περάσει στο Κράτος ένα Νοσοκομείο με χρέη 300 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε ως την πιο επιτυχημένη κίνηση του το μνημόνιο μεταξύ Ερρίκος Ντυνάν και της Τράπεζας Πειραιώς γιατί όπως είπε έπεισε τη τράπεζα να μη προχωρήσει σε επιθετικό πλειστηριασμό εξασφαλίζοντας την καλή συνεργασία και τους μισθούς των εργαζομένων.
Ερωτηθείς για το αν οι πρωτοβουλίες του, ήταν εν γνώσει του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ο τότε πρωθυπουργός γνώριζε πως για να σωθεί το νοσοκομείο έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από την τράπεζα. «Όλα τα άλλα τα ήξερα εγώ» συμπλήρωσε.
Επίσης ο κος Γεωργιάδης ζήτησε όταν εξεταστούν οι άλλοι 2 κύκλοι διερεύνησης των σκανδάλων στα θέματα του φαρμάκου και του ΚΕΕΛΠΝΟ να ξανακληθεί στην επιτροπή καθώς όπως είπε έχει πολλά να καταθέσει, κάτι που ήταν ίσως το μοναδικό που υπήρξε συμφωνία από τα μέλη της πλειοψηφίας και του προέδρου της Επιτροπής.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα ξαναβρεθεί ενώπιον της Επιτροπής την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα των υπολοίπων μελών, κάτι που θα οριστεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη.
Στην επιτροπή Δεοντολογίας παραπέμφθηκε η επιστολή του Ανδρέα Λοβέρδου
Ενημερώνοντας τα διαδικαστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε για τη νέα προσβλητική και επιθετική επιστολή του Ανδρέα Λοβέρδου.
Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργός Υγείας αναφέρει: «Τους είπα αλήθειες και δεν τους άρεσε. Τα μέλη στημένων Εξεταστικών Επιτροπών με κατασκευασμένους μάρτυρες και προαποφασισμένα πορίσματα έχουν χάσει το δικαίωμα τους να μιλούν. Αναφέρθηκα από την πρώτη στιγμή σε ύστατη πολιτική εξαχρείωση και σήμερα δικαιώθηκα απολύτως».
Μετά την επιστολή αυτή η Επιτροπή αποφάσισε παρά τις αντιδράσεις της Εύης Χριστοφιλοπούλου και του Νότη Μηταράκη που έσπευσαν – σε ρόλο συνηγόρου – να υπερασπιστούν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργό Υγείας, να παραπέμψει μαζί με τα πρακτικά τον Ανδρέα Λοβέρδο στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s