Οι ΤΟΜΥ σε λειτουργία 34 χρόνια μετά τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ

Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης – stokokkino.gr

Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  στη Θεσσαλονίκη η λειτουργία των νέων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, των τριών πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) από τις συνολικά 239 που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα  που έχουν ως στόχο την καθολική, ισότιμη και δωρεάν  κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Συγκεκριμένα στη 1 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Σταμάτη Βαρδαρού θα εγκαινιάσει  την λειτουργία της πρώτης, πανελλαδικά, Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ), στον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου, Σταμάτης Βαρδαρός, θα εγκαινιάσουν άλλες δύο ακόμη ΤΟΜΥ, που άρχισαν να λειτουργούν παράλληλα, στους Αμπελόκηπους και τον Εύοσμο ενώ το απόγευμα Στις 5.30 μμ ο κ. Ξανθός θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» του Δήμου Παύλου Μελά (Λαγκαδά 221), με θέμα: «Η πολιτική Υγείας σήμερα και ο ρόλος των ΤΟΜΥ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».
Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς υλοποιείται μια μεταρρύθμιση  που προσθέτει στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) οι οποίες είναι στελεχωμένες από Οικογενειακούς Γιατρούς με ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Παιδιατρικής  και την Ομάδα Υγείας αποτελούμενη από Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας, Κοινωνικούς Λειτουργούς και Διοικητικό Προσωπικό.
Αυτό το μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σύμφωνα με τον εμπνευστή του Ανδρέα Ξανθό ανταποκρίνεται στην ολιστική αντίληψη για την υγεία ως πλήρη σωματική – ψυχική – κοινωνική ευεξία, το οποίο συνάδει με την φιλοσοφία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την εισηγητική έκθεση του Ιδρυτικού Νόμου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Περιλαμβάνει δε  όλα τα καθήκοντα της πρόληψης των παθήσεων, της αγωγής και προαγωγής της υγείας, της σχολικής υγιεινής, την κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς, τη νοσηλεία στο σπίτι, και τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης της Μονάδας Π.Φ.Υ.
Αναφορικά με τις τρεις ΤΟΜΥ που σήμερα εγκαινιάζονται να  συμπληρώσουμε  ότι ήδη εδώ και περίπου δέκα ημέρες  λειτουργούν σε ισόγεια κτήρια με δυνατότητα πρόσβασης σε ΑΜΕΑ, παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους 10 με 12.000 κατοίκους της περιοχής που θα εγγράψουν οι γενικοί ιατροί και ο παιδίατρος.
Τόσο οι γενικοί ιατροί όσο και ο παιδίατρος θα είναι οικογενειακοί ιατροί των εγγεγραμμένων πολιτών, θα τους εξετάζουν δωρεάν, θα τηρούν ιατρικό φάκελο  με  ιστορικό, θα συνταγογραφούν, θα παραπέμπουν για εξετάσεις ή σε γιατρό ειδικότητας και θα υλοποιούν δράσεις στην κοινότητα (εμβολιασμούς κ.λπ).
Στην περιοχή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας έως τις 15 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες άλλες 4 ΤΟΜΥ από τις συνολικά 33 που προβλέπεται να λειτουργήσουν, ενώ σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν μέσα στο 2018, 239 ΤΟΜΥ οι οποίες  με την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναμένεται να αποφορτίσουν και να βελτιώσουν σημαντικά και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.
Σύμφωνα τέλος με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό το 60%-80% των περιστατικών που αντιμετωπίζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s